Cygnus Alpha topdek bijna voltooid bij Heerema Hartlepool

CygnusAlpha

Het Cygnus project, de grootste ontdekking van gas in de zuidelijke Noordzee van de laatste 25 jaar, nadert een volgende mijlpaal. De fabricage van het Cygnus Alpha platform, het eerste van vier platforms voor het Cygnus veld, nadert zijn voltooiing bij Heerema’s fabricage werf in Hartlepool.

Het 1.640 ton wegende Cygnus Alpha Wellhead topdek heeft vandaag de fabricage hal verlaten van Heerema Hartlepool’s Victoria Dock locatie. Verdere werkzaamheden, zoals installatie van de kraan, mechanische voltooiing en inbedrijfstelling werkzaamheden, zullen worden uitgevoerd op het terrein van de werf. Het Alpha Wellhead topdek meet 23 x 23 x 10 meter en zal naar verwachting voltooid zijn in de lente van 2014.
In augustus 2012 hebben GDF SUEZ E&P UK en partners, Centrica Energy en Bayerngas, Heerema Fabrication Group’s Hartlepool werf geselecteerd voor de bouw van de drie topdekken, een compressie module, twee bruggen en een fakkel toren voor de vier offshore platforms van het Cygnus project.

De 4.400 ton process en utilities module van het Alpha platform zijn momenteel ook in aanbouw bij Heerema Hartlepool, evenals het 3.500 ton wegende wellhead topdek voor het Bravo platform. Beide met een geplande levering in de eerste helft van 2015.
Het Cygnus project garandeert ongeveer 450 banen in de lokale omgeving van Hartlepool met meer dan één miljoen manuren aan fabricage werkzaamheden bij Heerema Hartlepool voor het project gedurende 2014.

Jean-Claude Perdigues, Managing Director van GDF SUEZ E&P UK, zegt: “Het naar buiten rijden van de Alpha Wellhead topdek is een belangrijke stap in het Cygnus project. Fabricage ligt op schema en we zijn op weg om onze doelstelling van eerste gas in 2015 te halen. De ervaring van Heerema in de fabricage van offshore constructies en de vaardigheden van de arbeidskrachten in Hartlepool zijn een belangrijke factor in het succes van deze fase van de ontwikkeling.”

Greg McKenna, Director van Non Operated Assets UK and Netherlands, Centrica Energy, zegt: “Vandaag bereiken we een belangrijke mijlpaal in het Cygnus project, die tijdens de piek voldoende gas zal produceren om te voldoen aan de behoefte van 1,5 miljoen Engelse huishoudens. Dit is het derde achtereenvolgende project dat Centrica Energy samenwerkt met Heerema in Hartlepool en honderden banen in die omgeving garandeert. Wij kijken uit naar een veilige uitvoering van de fabricage in 2014.”
Gerry Harrison, Managing Director van Bayerngas UK zegt: “Dit is één van de vele concrete mijlpalen welke bereikt zullen worden op dit complexe project. We kijken uit naar een verdere voortgang en veilige installatie van het eerste wellhead platform gedurende 2014.”
Koos-Jan van Brouwershaven, Chief Executive Officer van Heerema Fabrication Group zegt: “Dit is de eerste succesvolle mijlpaal van dit grote Cygnus project, sinds de start van de fabricage van de eerste van de vier Cygnus topsides in december 2012. Het gehele jaar 2014 zal bijzonder uitdagend en druk worden bij Heerema Hartlepool met meer dan 450 mensen die werken op onze locatie voor het Cygnus project. Een veilige en tijdige voltooiing van de fabricage is van groot belang voor onze klanten GDF SUEZ E&P UK, Centrica Energy en Bayerngas en zorgt er ook voor dat de expertise en traditie van offshore platform bouw behouden blijft in Hartlepool, evenals de werkgelegenheid op onze werf.

Ongeveer £ 1,4 miljard (GBP) wordt geïnvesteerd in het Cygnus project, met als uitgangspunt zoveel mogelijk gebruik te maken van Britse bedrijven, waardoor er 4.000 directe en indirecte banen worden gecreëerd gedurende de bouwfase.
Het Cygnus partnerschap wordt geleid door operator GDF SUEZ E&P UK Ltd (38.75%) met partners Centrica Energy (48.75%) en Bayerngas (12.5%).

NOTES
• Cygnus is gelegen in de zuidelijke Noordzee, 150 kilometer uit de kust van Lincolnshire, met bruto 2P reserves van ongeveer 18 miljard kubieke meter. Eerste gas wordt verwacht eind 2015.
• Het gedetailleerde concept voor de ontwikkeling van het veld bestaat uit twee boorcentra, vier platformen en aanvankelijk tien putten; de geplande export route is door het ETS pijplijn systeem naar Bacton gas terminal in North Norfolk.
• De totale verwachtte scope voor Heerema Fabrication Group’s Hartlepool werf is ongeveer 10.500 ton aan fabricage werk bestaande uit: 4.400 ton Process & Utilities (PU) module, twee bruggen van 200 en 250 ton, een 250 ton fakkel toren, een 1.640 ton Wellhead topdek en een 1.500 ton Compressie module (welke geïnstalleerd wordt op de PU module) alle bestemd voor het Cygnus Alpha bridge-linked complex. Fabricage werkzaamheden van de op afstand gelegen Cygnus Bravo ontwikkeling zal bestaan uit het 3.500 ton Wellhead topdek.
• Bijgaand een foto van de site move van het Cygnus Alpha Wellhead topdek bij Heerema Hartlepool.

Meer… Heerema Fabrication Group

 

Related news

List of related news articles