Boot met spinnen arriveert vanavond in Rotterdam

De DAL Stellenbosch – afkomstig uit Kaapstad, Zuid-Afrika – arriveert dinsdagavond 8 oktober bij Uniport in de Waalhaven (havennummer 2550). Het containerschip (4.000 TEU) wordt gecontroleerd gelost onder begeleiding van experts. Na lossing zal het schip worden behandeld tegen eventueel achtergebleven spinnen.

Eind vorige week nam DAL Stellenbosch contact op met de Rotterdamse havenautoriteiten omdat het naar Rotterdam voer en aan boord ‘black widow’ spinnen zouden zijn aangetroffen. De bemanning had de spinnen gevangen en overboord gezet. Op basis van deze informatie heeft het Havenbedrijf het schip opdracht gegeven een ligplaats te nemen op een ankerplaats voor de Rotterdamse haven voor nader onderzoek.

Maandagmiddag 7 oktober is een onderzoeksteam aan boord gegaan om het schip te onderzoeken. Het team bestond uit autoriteiten van het Havenbedrijf , NVWA, Douane en experts op het gebied van spinnen en spinnenbestrijding. Het team heeft een aantal spinnen gevangen en mee aan land genomen voor verder onderzoek.

Vandaag heeft nader onderzoek door experts uitgewezen dat het Afrikaanse spinnen zijn. Het gaat niet om ‘black widows’ maar om een veel minder giftige variant (lactrodectus geometricus) die in grote delen van de wereld voorkomt.

Meer… Port of Rotterdam