Damen krijgt grootste miljardenorder van Duitse marine ooit

Damen mag fregatten gaan bouwen voor de Duitse marine ter waarde van 4,5 miljard euro. De Duitse overheid wil Damen als hoofdaannemer selecteren samen met partners Blohm + Voss en Thales. Het gaat om ten minste 4 Multi-Purpose Combat Ship MKS 180- fregatten van 155 meter. Het gaat om de grootste aankoop door de Duitse marine ooit volgens Duitse media.

Damen laat vandaag in een persbericht weten uitermate trots en tevreden te zijn met het resultaat van het evaluatieproces dat vandaag door de Duitse overheid is aangekondigd, maar wacht uiteraard de parlementaire goedkeuring in Duitsland af.

De schepen zullen op verschillende manieren inzetbaar zijn. Volgens de Duitse marine zijn de schepen een ‘universeel wapen’ om onder andere onderzeeërs op te sporen en anti piraterij missies uit te voeren.

De schepen van 155 meter worden gebouwd op Blohm + Voss werf in Hamburg en op andere scheepswerflocaties van de Noord-Duitse Lürssen Group. Damen zet daarmee in om ongeveer 80 procent van de totale netto-investering als toegevoegde waarde in Duitsland te besteden. Hetzelfde geldt voor de elektronische applicatiesystemen die door Thales Nederland naar een eigen ontwerp worden geleverd. Hierbij wordt ongeveer 70 procent van de diensten geleverd door de Duitse dochteronderneming van Thales en door andere Duitse onderaannemers.

Met de Noord-Duitse scheepswerfgroep Lürssen als moederbedrijf van Blohm + Voss en de Damen Shipyards Group, is het partnerschap gebaseerd op twee stabiele familiebedrijven die al meer dan 140 jaar met succes actief zijn in de marine- en scheepsbouw.

Nederlands enige marinebouwer is blij met dit hoofdaannemerschap in het Duitse project en de verdeling van de werkzaamheden over de Duitse en Nederlandse industrie. Volgens Damen levert dit Nederland nationale kennis en kunde op om ook in de komende Nederlandse marinebouwprojecten voor fregatten en onderzeeboten de Nederlandse overheid de optie te bieden om dit soort strategische programma’s in eigen land te laten uitdenken, engineeren, managen en uitrollen.

Met het project MKS 180 wordt bijgedragen aan het borgen van exportkracht en eigen productie van zowel de Nederlandse als Duitse marinebouw op de langere termijn. Het project opent ook perspectieven voor de gevraagde Europese (defensiematerieels)samenwerking volgens Damen.

Arnout Damen nieuwe CEO

Vorige maand werd bekend dat Arnout Damen per 1 januari de nieuwe CEO is van Damen Shipyards Group. Arnout Damen is de zoon en kleinzoon van de oprichters. Het bedrijf krijgt een nieuwe structuur met losse divisies waaronder de divisie Naval voor marineschepen.