De eerste met led-verlichte haventerminal ter wereld

foto led verlichting Rietlanden 2_Marco Keyzer fotografie

Foto: Marco Keyzer Fotografie

Rietlanden Terminals BV heeft de eerste volledig met hoogvermogen led-verlichting uitgelichte haventerminal ter wereld. Dit is mede mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Amsterdam N.V. Deze lichtinstallatie is uniek door de energiebesparing die daarmee gepaard gaat.

Havenbedrijf Amsterdam vindt led een geweldige innovatie om duurzaamheidsdoelstellingen mee in te vullen, voor zowel klanten als voor zichzelf. Daarmee wordt een energiebesparing van circa 60% gerealiseerd ten opzichte van bestaande lichtoplossingen, mede door de dimbaarheid van de armaturen. Bovendien levert het witte licht meer veiligheid waardoor de werkomstandigheden verbeteren. Minder strooilicht is bovendien een voordeel voor de omgeving.

Verduurzaming
Het toepassen van led-verlichting is een mooi voorbeeld van verduurzaming en volledig in lijn met de ambities van Havenbedrijf Amsterdam en haar partners. Rietlanden Terminals heeft voor de aanleg van de led-verlichting een subsidie gekregen uit het duurzaamheids- en innovatiefonds van Havenbedrijf Amsterdam. Ed Nieuwenhuizen, CFO Havenbedrijf Amsterdam: “Dit is een mooi voorbeeld van een duurzame toepassing waarbij niet alleen energie wordt bespaard, maar ook sprake is van een verbetering op het gebied van veiligheid.” Directeur Rietlanden Terminals, Karl Schot: “Onze energierekening zal naar beneden gaan en op deze manier dragen we ook nog bij aan de verduurzaming van het havengebied.”

Led is duurzaam
Een led is een halfgeleidercomponent, dat licht uitzendt als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting doorheen loopt. Het woord ‘led’ is een afkorting van light-emitting diode
Een led gaat veel langer mee dan een gewone spaarlamp en daarnaast is deze zuiniger in gebruik. Hiermee is een led dus duurzamer.

Meer…Havenbedrijf Amsterdam