Doop en tewaterlating 5.600 m³ sleephopperzuiger ARTEVELDE

Op vrijdag 19 december 2008 hebben de doop en tewaterlating van de 5.600 m³ sleephopperzuiger ARTEVELDE plaatsgevonden op de werf van IHC Beaver Dredgers in Sliedrecht. Het schip wordt in opdracht van de Belgische aannemer DEME N.V. (Dredging, Environmental and Marine Engineering N.V.) gebouwd. De doop en tewaterlating van de ARTEVELDE werd verricht door mevrouw C. Hecquet, echtgenote van de heer Y. Windelincx, directeur-generaal van de Nationale Delcrederedienst, België.

IHC Dredgers en DEME hebben het contract voor de bouw van de ARTEVELDE in december 2007 getekend. De bouw is aan IHC Beaver Dredgers uitbesteed en de kiellegging vond plaats op 24 april 2008. De ARTEVELDE is een zusterschip van de zeer succesvolle REYNAERT, eerder gebouwd in Kinderdijk.

De ARTEVELDE is bij uitstek geschikt voor zowel het werken in ondiep water als voor het onderhoud van havens, strandsuppletie en landaanwinningprojecten. Bij het ontwerp van het schip is een grote mate van veelzijdigheid beoogd onder meer door het combineren van een relatief beperkt scheepsgewicht met een hoge laadcapaciteit. De maximale laadcapaciteit van 8.190 ton bij een diepgang van slechts 7,10 m levert een densiteit voor slib in de beun van circa 1,50 ton/m³. Hiermee kan het schip een duidelijk ecologisch verschil maken met gelijkwaardige bestaande sleephopperzuigers. Het schip is voorzien van de laatste generatie lessenaars voor eenmansbediening. Met vier schermen en een uiterst compacte lessenaar worden zowel de vaar- als de baggerfuncties van het schip bediend.

De ARTEVELDE is een dubbelschroef sleephopperzuiger. Zij is uitgerust met een zuigbuis aan bakboord met een binnendiameter van 1.000 mm, waarmee een baggerdiepte van maximaal 33 m wordt bereikt. Het gebaggerde materiaal kan door twee rijen rechthoekige deuren in de bodem van de hopper worden gelost. Er kan ook gebruik worden gemaakt van het zelfleegzuigsysteem, waarmee het gebaggerde materiaal naar de wal wordt geperst door een drijvende leiding of door een straalpijp die eveneens op de boeg is gemonteerd, het zogenaamde “rainbowen” . Het schip is voorzien van accommodatie voor een bemanning van 14 personen.

Bron: IHC Merwede, 19-12-2008;