Drie PSD-schepen aan ketting gelegd

VLISSINGEN – De drie voormalige PSD-veerboten Juliana, Willem-Alexander en Christina liggen aan de ketting. Een onbekend bedrijf heeft beslag op de schepen laten leggen om zijn financiële belangen veilig te stellen.


Dat betekent dat de nieuwe eigenaar, de Italiaanse rederij Amadeus SpA, alle rekeningen moet betalen, voordat de boten naar de Middellandse Zee mogen vertrekken. Het zag er gisteren naar uit dat alle beletselen voor de afvaart van de inmiddels in Amedeo Matacena, Atos Matacena en Ladies Matacena omgedoopte schepen waren weggenomen. De aanpassingen die de schepen hebben ondergaan, zijn goedgekeurd door classificatiebureau Veritas en de Portugese scheepvaartinspectie heeft de benodigde papieren getekend.


De bemanningen tooiden de veerboten maandag feestelijk met vlaggen om de Zeeuwse bevolking een afscheidsgroet te brengen, maar de wind was toen te sterk om de schepen te laten vertrekken. Die wind bleek gisteren te zijn gaan liggen, maar vervolgens deden zich problemen van financiële aard voor. Een onderneming die de aanpassing van de schepen mede heeft uitgevoerd of materialen heeft geleverd, eist zekerheid dat haar factuur wordt voldaan. Daarom heeft het bedrijf de schepen aan de ketting laten leggen. Het is in de scheepvaartwereld gebruikelijk dat een schip met een buitenlandse bestemming pas mag vertrekken als alle rekeningen zijn voldaan.

Bron: PZC.nl, 25-06-2003;