Eerste jacht AmelsSchelde-werf bijna af

VLISSINGEN – Het eerste luxe jacht dat AmelsSchelde in Vlissingen heeft gebouwd, is bijna klaar. De Amevi is gistermiddag voor verdere afbouw naar buiten gevaren, om over vier tot zes weken te worden opgeleverd. Het ruim 50 meter lange jacht is weliswaar het eerste dat bijna af is, maar het is niet het allereerste schip waaraan AmelsSchelde in de zomer van 2001 begon.

De bouw van dat 62,5 meter lange schip heeft flinke vertraging opgelopen. De bedoeling was dat het in 2002 zou zijn afgebouwd, maar die planning is al lang achterhaald. Daardoor is de eerste order die het Vlissingse bedrijf binnenkreeg, niet het eerste schip dat gisteren is aangelegd aan de `afbouwkade`.
Directeur D. de Jong van AmelsSchelde wil geen enkele mededeling doen over de Amevi of de eigenaar ervan. Opdrachtgevers verbieden AmelsSchelde in de koopcontracten informatie aan derden te geven zonder aan hen uitdrukkelijke toestemming te vragen.
De Jong kan wel zeggen dat AmelsSchelde nu vier jachten bouwt. Een nieuw casco is eergisteren bij het bedrijf binnengekomen. Over de orderportefeuille is De Jong positief. Recent heeft de onderneming de opdracht gekregen voor de bouw van een 55 meter groot jacht. Het vijfde dat het predikaat `made by AmelsSchelde in Holland` zal meekrijgen. Over het al dan niet doorgaan van het contract voor de bouw van een 160 meter lang superjacht kan hij nog niets zeggen.
AmelsHolland in Makkum, ook onderdeel van de Damen Shipyards Groep, meldde eind 2001 dat het contract binnen een half jaar zou zijn getekend en dat het schip in Vlissingen gebouwd kan worden. Maar voor opdrachtgevers is de sky in tijden van economische teruggang ook niet meer de limit.

Bron: PZC.nl, 10-04-2003;