EU tekent subsidieovereenkomst voor scheepsbouwindustrie

De Europese commissie investeert 6,5 miljoen euro in een meerjarig onderzoeks- en innovatieproject voor de scheepsbouwindustrie, NAVAIS over een periode van vier jaar. Gefinancierd uit het Horizon 2020-programma, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Commissie. Met de handtekening van INEA (Innovation & Networks Executive Agency van de Europese Commissie) onder de Grant Agreement, is het project NAVAIS officieel van start gegaan op 1 juni 2018. De resultaten van NAVAIS moeten de efficiëntie in ontwerp en flexibiliteit in productienetwerken gaan verhogen. 

Europese scheepsbouwers moeten sneller en innovatiever schepen bouwen
De wereldwijde concurrentie is groot en om wereldleiderschap te houden in de scheepsbouw moeten Europese scheepsbouwers innovatieve, complexe, gespecialiseerde en waarde toevoegende schepen gaan bouwen. Er zijn innovatieve concepten nodig die het ontwerpen en bouwen van schepen efficiënter maakt. NAVAIS ontwikkelt een platform op basis van modulaire productbenadering die ondersteund wordt door een 3D-experience-bedrijfsplatform. Dit concept moet de efficiëntie van het scheepsontwerp en de flexibiliteit in productienetwerken verhogen.

De Europese maritieme technologie genereert een jaarlijkse omzet van € 91 miljard en creëert meer dan 500.000 directe en meer dan 400.000 indirecte banen, voornamelijk voor Europese burgers.

Van ‘engineered-to-order’ naar ‘assemble-to-order’
NAVAIS gaat zich specifiek richten op het ontwerpen van duurzame veerboten en multifunctionele werkboten. NAVAIS ondersteunt de overdracht van een ‘engineered-to-order’ bedrijfsmodel naar een ‘assemble-to-order’ bedrijfsmodel, dat kortere doorlooptijden van processen, constante kwaliteit, lagere ontwerp- en productiekosten en een betere integratie van de MKB-toeleveringsketen mogelijk maakt. Daarmee kan NAVAIS het concurrentievermogen van de Europese scheepsbouw vergroten.

Projectpartners
Damen Shipyards, met het hoofdkantoor in Gorinchem, coördineert het project in samenwerking met Netherlands Maritime Technology. Veertien andere partners nemen deel aan NAVAIS: Marine Design Engineering Mykolayiv, Damen Galati, Marine Engineering, Bureau Veritas Marine & Offshore, MARIN, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, Technische Universiteit Delft, Dassault Systems, Eekels Technology, Heliox, Damen Schelde Naval Shipbuilding, Schunk Bahn- und Industrietechnik, Center of Maritime Technologies en SEA Europe.

Dit project is gefinancierd door het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 769419.