Europees ‘sustainable cruise’ project voor innovatief afvalmanagement aan boord van schepen

Als eerste in de industrie en mede gesubsidieerd door de EU, worden drie afvalstromen aan boord van de Costa Pacifica behandeld – verpakkingen, biologisch afbreekbaar afval en papier –zodat zij worden verminderd, gerecycled en hergebruikt als bijproduct.

Het ‘duurzame cruise’ project wordt medegefinancierd door de Europese Commissie vanuit het ‘LIFE+’ programma, het financiële instrument van de EU voor innovatieve milieuprojecten.

De Project Manager is Costa Cruises, de grootste Italiaanse reisorganisatie en tevens Europa ’s nummer 1 cruisemaatschappij, die het voorstel bedacht en het aan de EU heeft gepresenteerd in samenwerking met enkele andere bedrijven. Het doel van het project is om een nieuwe en vrijwillige certificeringsregeling voor afvalverwerking aan boord op te zetten dat met de effecten op het gebied van CO² reductie mogelijk de weg vrijmaakt voor EU milieuwetgeving voor schepen.

Het project gaat verder dan toepassingen aan boord. Ook de coördinatie van afvalverwerkingsfaciliteiten van Europese havens behoort tot het project, om zodoende de mogelijkheden voor recyclen en hergebruik verder uit te breiden en met de specifieke opdracht de promotie van een Euro-Mediterraan netwerk van havens die samenwerken op het gebied van afvalmanagement. Daarom is o.a. Medcruise, de associatie van mediterrane cruisehavens, bij dit gedeelte van het project betrokken. Ook toeleveranciers worden bij het project betrokken, om op het gebied van verpakkingen – flacons, flessen, kartonnen dozen – de hoeveelheid al bij de oorsprong te verminderen. Een belangrijk deel van het project betreft ‘nat afval’, dat wil zeggen voedsel en ander organisch afval dat op een schip als de Costa Pacifica dat bijna 5000 mensen kan vervoeren (personeel en gasten) goed is voor 22% van de totale hoeveelheid afval. Dankzij state-of-the-art technologie wordt de ‘pulp’ uit voedselresten omgezet in een nuttig bijproduct zoals bijvoorbeeld compost.

‘Wij zijn er zeer trots op dat wij dit zeer innovatieve project kunnen managen aan boord van de Costa Pacifica, aldus Ernesto Gori, Vice President Quality Standards Compliance & Auditing van Costa Cruises. ‘Het feit dat wij als eerste cruisemaatschappij zo’n belangrijk experiment mogen uitvoeren, dat zal leiden tot hogere standaards in de afvalverwerking, is een tastbaar bewijs van ons hoge niveau op milieugebied.’

Het ‘Sustainable Cruise’ project sluit aan bij Costa’s eigen beleid inzake afvalbeheer, dat al enige tijd over de gehele vloot is ingevoerd: 100% scheiding van al het afval aan boord, met aparte opslag en verwijdering van de volgende afvalstromen: glas, plastic, metaal, voedsel, papier, keramiek en aluminium. Niet alleen voldoet het bedrijf aan alle nationale en internationale milieu wetgeving, maar implementeert proactief maatregelen en systemen ter bescherming van het milieu die verder gaan dan de bepalingen in het internationale MARPOL-verdrag.

Meer… Sustainable Cruise