Europese cruise industrie blijft groeien

De impact van de Europese cruise industrie op de Europese economie is vorig jaar weer gegroeid, zo blijkt uit cijfers die deze week door de Europese Cruise Council bekend zijn gemaakt. In 2011 steeg de bijdrage aan de Europese economie zelfs tot een recordhoogte van € 36.7 miljard.

De meeste cruiseschepen worden gebouwd op Europese scheepswerven en zij profiteren dan ook het meest van de groei van de cruise industrie. Volgens het ECC rapport leveren zij de komende vijf jaar 24 nieuwe schepen aan wereldwijd opererende cruisemaatschappijen met een totale capaciteit van 67.000 passagiers en een waarde van meer dan € 12 miljard.

Daarnaast is Europa een belangrijke bestemming voor cruisepassagiers en schepen uit de hele wereld, waardoor veel in toerisme wordt geïnvesteerd en uitgegeven. Ongeveer 5.6 miljoen passagiers startten hun cruisevakantie vorig jaar in een Europese haven, een toename van 7.1 procent. De industrie creëerde banen voor 315.000 mensen door heel Europa, tegen het jaar ervoor 308.000.

Michael Thamm, bestuurslid van het ECC en President van AIDA Cruises concludeerde dan ook dat deze cijfers duidelijk het sociale en economische belang van de cruise industrie voor Europa aangeven.

Na het tragische ongeluk met de Costa Concordia bij Giglio, nam de gehele cruise industrie vlot maatregelen om de veiligheid te verbeteren om klanten te kunnen verzekeren dat cruisen een veilige manier van vakantievieren is. Het is te vroeg om over de hele linie boeking trends van dit jaar aan te geven, maar Pier Luigi Foschi, Voorzitter & CEO van Costa Cruises, maakte eerder deze maand bekend goed te herstellen. Dit is belangrijk aangezien Costa Cruises als Europees marktleider sterk bijdraagt aan de Europese economie. Op 25 mei werd de miljoenste gast geboekt, een cijfer dat Costa in 2007 als eerste Europese cruisemaatschappij noteerde en dat elk jaar is blijven doen. Ook in Nederland ondervindt Costa Cruises geen negatieve gevolgen van het incident voor het aantal boekingen: van februari tot heden noteerde de maatschappij ruim 40 procent meer boekingen dan in dezelfde periode vorig jaar. De sterke groei van Costa Cruises op de Nederlandse markt de afgelopen jaren wordt hiermee doorgezet.

Informatie over Costa Cruises op www.costacruises.nl
Meer informatie over de ECC op www.europeancruisecouncil.com