Financiering rond voor windparken Borssele III/IV

  • binnenland

Het Blauwwind consortium heeft vandaag aangekondigd dat de financiering van de Borssele III en IV windparken in de Noordzee rond is. Dit luidt de start in van de bouw en inbedrijfstelling van 77 V164 9,5 MW windmolens van MHI Vestas met een totale capaciteit van 731,5 MW, goed voor energieverbruik voor zo’n 825.000 huishoudens. De totale productie per jaar wordt naar verwachting 3.000 gigawatt uur (GWh). In het vierde kwartaal van 2019 starten de bouwwerkzaamheden en de productie gaat begin 2021 van start.

De leden van het consortium zijn Partners Group (45%), Shell (20%), DGE, dochter van Mitsubishi Corporation (15%), Eneco Groep (10%) en Van Oord (10%). Het consortium heeft met Shell en Eneco Groep overeenkomsten afgesloten (Power Purchase Agreements) waarin is vastgelegd dat zij voor een periode van 15 jaar allebei 50% van de door de windparken gegenereerde energie gaan afnemen.

Van Oord zal de Balance of Plant werkzaamheden voor het project uitvoeren, bestaande uit het ontwerp, het leveren en de bouw van de funderingen en de verbindingskabels. Het offshore-substation Borssele Beta wordt ontworpen en gebouwd door TenneT.

In de eerste 15 jaar na inbedrijfstelling ontvangt Blauwwind onder de Nederlandse SDE+ subsidieregeling een gegarandeerde prijs van €54,49/MWh. Daarna wordt de energie verkocht tegen de op de groothandelsmarkt voor energie geldende tarieven. De deels gefinancierde investeringskosten voor de constructiefase bedragen €1,3 miljard.

“Offshore windenergie is potentieel de grootste duurzame bron in Noordwest-Europa. Borssele III/IV biedt ons de mogelijkheid om onze deskundigheid op het gebied van en ervaring met grootschalige, geïntegreerde offshore projecten in te zetten,” aldus Mark Gainsborough, Executive Vice President New Energies van Shell. “Deze belangrijke investering is onderdeel van Shell’s New Energies strategie. We verwachten tot 2020 gemiddeld €1-2 miljard per jaar te investeren in nieuwe en snel groeiende terreinen in de energiesector.”

“Het rond krijgen van de financiering van Borssele III/IV is een bijzondere mijlpaal,” aldus Kees-Jan Rameau, Chief Strategic Growth Officer van Eneco Groep. “Het betekent dat dit project zelfs met dit historisch lage subsidieniveau aantrekkelijk genoeg is om voldoende rendement te bieden voor de aandelen- en schuldfinanciering. Eneco neemt 50% van de geproduceerde groene stroom van dit project af, wat een significante bijdrage levert aan onze primaire doelstelling om bedrijven en consumenten in Nederland te voorzien van nog meer groene en lokaal geproduceerde energie.”

“Borssele III/IV is zowel voor de offshore windenergiesector als voor MHI Vestas een memorabel project,” aldus de CEO van MHI Vestas, Philippe Kavafyan. “Voortbouwend op onze uitstekende eerdere prestaties in Nederland, zijn wij verheugd dat we ‘s werelds meest krachtige windmolen, de V164-9.5 MW turbine, in kunnen gaan zetten in de Nederlandse territoriale wateren. MHI Vestas is trots dat het daarmee Nederland kan ondersteunen om voorloper te blijven op het competitieve terrein van de productie van offshore windenergie.”

Photo:

Related news

List of related news articles