Gedeputeerde Twan Beurskens opent OCI Terminal Stein

  • binnenland

Limburgs gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur opent op dinsdag 8 september de nieuwe terminal van OCI Nitrogen in de haven van Stein. Via ondergrondse pijpleidingen voor vloeibare kunstmest en ammoniak is de haven nu verbonden met industrieterrein Chemelot. Met het in werking stellen van de laadarm voor vloeibare kunstmest werd de terminal feestelijk geopend. OCI Terminal Stein is een serieuze investering waarmee OCI Nitrogen haar belang in Zuid-Limburg bevestigt.

Duurzaam en efficiënt
De haven van Stein en OCI Terminal Stein staan voor betrouwbaar transport. De nieuwe terminal is via ondergrondse pijpleidingen van 3,5 kilometer verbonden met het Chemelot-terrein. Jaarlijks zullen zo’n 100 binnenvaartschepen zorgdragen voor de verlading van 100.000 ton vloeibare kunstmest in Noord-West Europa. Tot op heden gebeurde dit per truck naar de haven van Cuijk. Met de investering in de nieuwe terminal en vervoer per binnenvaart is de keuze gemaakt voor duurzamer en efficiënter vervoer. De Nederlandse overheid juicht deze vorm van transport toe vanwege de betrouwbaarheid en de veiligheid.

Gedeputeerde Twan Beurskens: ”De OCI terminal is niet alleen vanuit duurzaamheids- en veiligheidsoogpunt belangrijk maar laat ook zien dat Limburg volop investeert in de logistiek. Bovendien zorgen dit soort ontwikkelingen ervoor dat het industrieterrein Chemelot competitiever wordt.”

OCI Nitrogen produceert op Chemelot ammoniak die wordt verwerkt tot kunstmest en andere producten. Met de nieuwe terminal is tevens de mogelijkheid gecreëerd om via een tweede pijpleiding ammoniak aan of af te voeren bij een tekort of een overschot aan ammoniak. Hoewel deze leiding incidenteel zal worden ingezet heeft OCI Nitrogen ervoor gekozen deze forse investering te doen om zekerheid te bieden aan haar fabrieken en die van haar klanten op het Chemelot-terrein. Ook is er een derde ondergrondse pijpleiding aangelegd voor mogelijke toepassingen in de toekomst. Met deze investering bevestigt OCI Nitrogen het belang van haar productiefaciliteiten in Limburg.

Veiligheidssystemen
De ondergrondse pijpleidingen en de verlading is voorzien van alle moderne technieken en veiligheidssystemen. Zo zijn de pijpleidingen voorzien van diverse detectiesystemen om eventuele lekkages tijdig te signaleren. De haven zelf is voorzien van een aanvaarbeveiliging met hefconstructie. Deze hefconstructie van 66 meter lang is uniek in Nederland. Passerende schepen blijven gegarandeerd op afstand zodat binnenvaartschepen veilig kunnen verladen.

Meer… OCI Nitrogen

Related news

List of related news articles