GeoSea installeert 20 ‘suction bucket jackets’ op Borkum Riffgrund 2

Op 30 juli landde de laatste ‘suction bucket jacket’-fundering op de zeebodem van het offshore windturbinepark Borkum Riffgrund 2 in Duitsland. Met deze mijlpaal voltooit GeoSea de installatie van 20 ‘suction bucket jackets’. Het werk van GeoSea bestond uit het transport en de installatie van 20 suction bucket jackets, elk goed voor een gewicht van 950 ton en een hoogte van 58 meter.

Borkum Riffgrund 2, eigendom van Ørsted en Global Infrastructure Partners, heeft straks 56 Vestas-turbines van 8 MW met een totale capaciteit van 450 MW, voldoende om aan zo’n 460.000 gezinnen elektriciteit te leveren.

Door vacuümdruk minder lawaai tijdens installatie
De structuur van de suction bucket wordt stevig verankerd in de zeebodem door vacuümdruk waardoor de noodzaak tot hameren verdwijnt en het lawaai tijdens de installatie sterk vermindert.

Het is de eerste keer dat Ørsted een dergelijk type fundering op zulke grote schaal heeft gebruikt voor een van zijn windturbineparken. In 2014 installeerde GeoSea de allereerste suction bucket jacket voor het windturbinepark Borkum Riffgrund 1 van Ørsted.

Innovation naar Hornsea Project One
De ‘Innovation’ van GeoSea wordt momenteel gemobiliseerd in Vlissingen om naar het windturbinepark Hornsea Project One in het Verenigd Koninkrijk te varen waar GeoSea momenteel 174 funderingen plaatst.

Foto: Load out suction bucket jackets Innovation