Gezonde winstmarge en positieve vooruitzichten IHC Merwede

IHC Merwede heeft in 2012 een gezonde nettowinstmarge van 4,1% behaald en is positief gestemd over de vooruitzichten voor 2013. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt innovatieve schepen, geavanceerd equipment, en levert life cycle support diensten voor 3 markten: de baggersector, offshore constructie en natte mijnbouw. Ondanks de wereldwijde economische situatie en het effect daarvan op de maritieme industrie presteerden deze markten redelijk.

De omzet van IHC Merwede is vorig jaar uitgekomen op € 895 miljoen en de nettowinst op € 37 miljoen. Na de uitzonderlijke jaren 2010 en 2011 waren deze omzet en winstgevendheid in 2012 lager. De belangrijkste reden voor de lagere winstgevendheid is de toegenomen concurrentie in de markten waarin IHC Merwede actief is. Ondanks deze concurrentie is het bemoedigend om te zien dat IHC Merwede een gezonde winstmarge heeft weten te behouden. De winstcijfers zullen naar verwachting in 2013 weer toenemen.

Met verkopen ter waarde van € 679 miljoen heeft IHC Merwede zich verzekerd van een goed gevulde orderportefeuille van € 1 miljard, dat gelijk staat aan de doelstelling van een jaar werkvoorraad. Een vertragende factor in de markt is een gebrek aan snel beschikbare financiering. IHC Merwede kan echter met de ondersteuning van haar bankenconsortium en initiatieven van de overheid nu een pakket aan financieringsmogelijkheden aanbieden.

De onderneming heeft in 2012 wederom fors geïnvesteerd in productontwikkeling, marketing- en verkoopcapaciteit en in wereldwijde netwerken, en zal dit in de toekomst ook blijven doen. De high-end producten zullen verder doorontwikkeld worden om het imago van ‘the technology innovator’ te blijven bevestigen. De onderneming signaleert echter eveneens dat een toenemende hoeveelheid klanten in het huidige economische klimaat behoefte heeft aan gestandaardiseerde en goedkopere oplossingen. Daarom heeft IHC Merwede een compleet nieuwe reeks goedkopere schepen en equipment voor het veel grotere middensegment geïntroduceerd. Voor de baggermarkt ontwikkelde IHC Merwede de IHC Beagle® en de Easydredge, en voor de offshore markt het platform supply vessel (PSV), de IHC Packhorse™.

Marktontwikkelingen
De grote spelers in de baggermarkt waren als gevolg van de crisis in 2012 vrij terughoudend om te investeren. Er was echter veel belangstelling van baggerbedrijven in Azië, Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten om te investeren in klein en middelgroot baggermaterieel. Voor 2013 verwacht IHC Merwede een verdere opleving in deze baggermarkt.

De mijnbouwmarkt vertoont duidelijke tekenen van groei. Mijnbouwbedrijven lijken inmiddels meer overtuigd van de natte mijnbouwoplossing en meer bereid om te investeren in geavanceerde ‘wet mining’ apparatuur. Daarbij is het geïntegreerde pakket van schepen en mineral processing dat IHC Merwede aanbiedt, een unieke en dus aantrekkelijke propositie.

De pijpenleggers die SapuraKencana en Subsea 7 begin 2012 bij IHC Merwede hebben besteld, waren een belangrijke doorbraak in de offshore markt. Dit is de eerste keer dat een geavanceerde, volledig geïntegreerde pijpenlegger is besteld bij één leverancier. IHC Merwede bouwt namelijk niet alleen het schip, maar ontwikkelt en bouwt tevens het geavanceerde, functionele pijpenleg equipment, en draagt zorg voor de integratie hiervan. Petrobras zal in de booming Braziliaanse markt blijven investeren en IHC Merwede heeft een sterke positie om in de nabije toekomst meer orders te kunnen noteren.

Dankzij overheidsfinancieringen heeft windenergie nog steeds de prioriteit binnen de markt van duurzame energie. IHC Merwede speelt hier op in door het ontwikkelen van geavanceerde apparatuur. Daarnaast verwierf de onderneming de Wave Rotor technologie van Ecofys in 2012, mede omdat IHC Merwede toekomst ziet in de getijden energie markt.

Strategie
De 4 strategische speerpunten van IHC Merwede (internationalisatie, groei, product- en procesontwikkeling, en de interne en externe samenwerking) liepen in 2012 als een rode draad door het business development programma van de onderneming en ook in 2013 zal deze ingeslagen weg verder worden vervolgd. Een belangrijk onderdeel van deze succesvolle strategie is de vestiging van regionale hoofdkantoren en het aangaan van partnerships met lokale scheepswerven om dicht op de markt te kunnen opereren.
“Wij zijn optimistisch gestemd door de goed gevulde orderportefeuille en het vooruitzicht op nieuwe orders”, aldus Goof Hamers, president-directeur van IHC Merwede. “Wij zullen blijven investeren in de ontwikkeling van de onderneming en streven er naar onze portfolio van producten en diensten verder uit te breiden.
“IHC Merwede wil zijn activiteiten verder uitbreiden door onder meer nieuwe activiteiten op te starten, het wereldwijd aangaan van samenwerkingsverbanden, het overnemen van technologische ondernemingen en het ontwikkelen van nog meer geavanceerde financiële oplossingen en andere diensten. Daarnaast wil de onderneming haar positie verder versterken door het aanbieden van een nog groter geïntegreerd pakket aan haar klanten.”

Meer… IHC Merwede