‘Giants of the Sea’ trappen af op Wereld Oceanen Dag

8 juni is het Wereld Oceanen Dag; de dag dat er wereldwijd wordt stilgestaan bij het onbekendste deel van onze planeet. In Nederland wordt op deze dag ‘Giants of the Sea’ gelanceerd. Een multimedia project dat zich richt op televisieprogramma’s, films, boeken en inspirerende lezingen over de ‘Reuzen van de Zee’. Met als doel jonge en frisse verhalen te vertellen die meer aandacht vestigen op de waarde en problemen in de zee.

Het project is zonder hulp van gevestigde NGO’s in het leven geroepen door een groep avonturiers, marine ecologen, filmmakers en onderwaterfotografen die allen hun strepen hebben verdiend in de media en de wereld van de oceanen. Giants of the Sea trapt vandaag af met de ‘Giants College Tour’.

Wereldoceanen dag (8 juni)
Ieder jaar wordt tijdens Wereld Oceanen Dag het belang van de oceanen voor het voetlicht gebracht en de waarde van de unieke biodiversiteit benadrukt. Sinds de “Earth Summit” in Rio de Janeiro in 1992 is beslist dat 8 juni in het teken van de Wereldoceanen staat. Nu, precies 20 jaar later, staat het thema oceanen als een ‘critical issue’ op de agenda van de aanstaande (20-22 juni) VN conferentie over duurzame ontwikkeling (Rio+20). Deze conferentie zal bied ook een belangrijke kans om het beheer en management van de marine biodiversiteit te verduurzamen. https://www.un.org/en/sustainablefuture/oceans.shtml

Giants of the Sea
Het team van Giants of the Sea werkt met de meest indrukwekkende waterdieren op onze planeet en leggen hun ware leven vast op foto- en filmmateriaal. Voor ‘Giants of the Sea’ werken ze samen aan een televisie serie, een 3D film, een boek, en een college tour.

De ‘Giants’ van de zee, ook wel ‘zeereuzen’, staan bovenaan de voedselketen. Hun gezondheid symboliseert de gezondheid van alle levende wezens in de zee. Door bijzondere, verrassende en soms schokkende verhalen rondom de ‘Giants’ van de zee hoopt het team meer bewustzijn te creëren en mensen te inspireren en motiveren om een positieve verandering teweeg te brengen voor het leven in de oceanen.

Een leven op zee is emoties en economie
Twee jaar lang zeilde Arjen van Eijk (The Green Miles / AVRO: Zee, Zout & Zeilen)over de oceanen. Als geen ander weet hij het verhaal over de waarde van de zeeën te vertellen. Het gaat om emoties maar ook om economie.

Arjen leerde op de Galapagos Eilanden de haaien van dichtbij kennen, hij ging mee op walvisonderzoek op de Cook Islands, en ving tonijnen van 100 kilo met duurzame tonijnvissers op de Malediven. De oceanen vormen een cruciale bron van leven, voedselvoorziening en economische ontwikkeling (oceanen vertegenwoordigen een marktwaarde van maarliefst 3 biljoen per jaar), maar ook een plek van rust en emotie.

Arjen kwam vol bewondering en tegelijk geschokt terug van een leven op zee.Juist hierom wil hij het verhaal van de reuzen van de zee vertellen.
Hij maakte voor de AVRO de 8-delige televisieserie ‘Zee, Zout en Zeilen’ en schreef samen met zijn zeilmaatje het boek ‘The Green Miles’. Voor Giants of the Sea is Arjen woordvoerder.

Giants College Tour
Giants of the Sea gaat op 8 juni, Wereld Oceanen Dag, van start met de ‘Giants College Tour’. Het team geeft presentaties en lezingen bij toonaangevende bedrijven en instellingen. Voor iedere ‘in-house’ presentatie binnen een bedrijf bestaat er de optie om dezelfde lezing aan te bieden aan een lokale school of onderwijsinstituut naar keuze.

Op deze manier draagt het team direct bij aan het doel van het project; het beschermen van de marine biodiversiteit door het vergroten van de kennis over- en de bewustwording van het belang van megafauna; ‘Giants of the Sea’. Daarnaast wordt de financiële vergoeding van de Giants College Tour gebruikt voor het realiseren van (pilot) documentaires,boeken en op termijn het realiseren van een 3D film over de Giants. Bedrijven, instellingen en scholen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden om te participeren in de College Tour.