Gina Krog, grootste Launch Jacket van HFG, vertrekt offshore

Met het vertrek naar de offshore locatie op vrijdag 19 juni is Gina Krog, het grootste launch jacket ooit gebouwd door Heerema Vlissingen, een van de yards van de Heerema Fabrication Group (HFG), klaar voor installatie. Het meer dan 17.000 ton wegende jacket voor Statoil & Partners is onderweg naar het Gina Krog veld op het Noors continentaal plat.

Na de succesvolle FEED studie van HFG’s in-house engineering heeft Heerema Vlissingen in februari 2013 het Engineering, Procurement & Construction (EPC) contract binnengehaald voor het Gina Krog launch jacket en het pre-drilling wellhead module. In de FEED studie is rekening gehouden met de specifieke ontwerpeisen van de topside. HFG heeft hiermee een stevig concept voor een launch jacket ontwikkeld.

Eind maart – binnen 17 maanden na de bouw – is het recordbrekende launch jacket op de bak geladen. Op 19 juni is het vertrokken naar de definitieve bestemming voor installatie in het Gina Krog veld in het centrale deel van de Noordzee. Het Gina Krog launch jacket weegt ruim 17.000 ton. De afmetingen van de grondplaat zijn 60 x 50 meter en de top van het jacket is 40 x 30 meter. Het jacket is 142 meter hoog. Met het pre-drilling wellhead module, dat pas na de installatie van het jacket offshore vertrekt, is het mogelijk om putten te boren voor plaatsing van het topdek. Deze module weegt 265 ton.

“De afronding van dit gigantische Gina Krog jacket en het pre-drilling wellhead module is een belangrijke mijlpaal voor Heerema Vlissingen”, zegt Koos-Jan van Brouwershaven, CEO Heerema Fabrication Group. “Voor dit grootste launch jacket ooit gebouwd door HFG hebben we een nieuw, innovatief meetsysteem ontworpen en gebouwd om het rechtop zetten van het jacket tijdens de installatie te optimaliseren. Vanwege het gewicht zijn er bij de werf in Vlissingen speciaal voor dit project skidbanen gebouwd. Hierdoor konden we het jacket veilig en efficiënt op de bak laden. De succesvolle oplevering van dit zware en immense launch jacket is het resultaat van geweldig teamwerk en enorm commitment op het gebied van veiligheid en kwaliteit, zowel bij Statoil & Partners als bij HFG. Dankzij alle inspanningen op het gebied van veilig werken, hebben we dit project zonder Lost Time Incidents gerealiseerd.”

Het Gina Krog veld is een gas-, condensaat- en olieveld dat ligt in het Noorse centrale deel van de Noordzee, ongeveer dertig kilometer van het Sleipner veld. Het Gina Krog veld wordt ontwikkeld met een zogenaamd ‘fixed’ platform in een waterdiepte van 116 meter en aangesloten op de Sleipner faciliteiten wat betreft de export van gas. De olie wordt met tankers getransporteerd.

Meer… Heerema Fabrication Group