Grootste jeugd-ONK ooit in Workum

WORKUM – Bij het grootste Open Nederlands Kampioenschap voor jeugdzeilers ooit in Nederland gehouden hebben Gijs Pelt, Anneke Bouwmeester en Erwin Veldman op 1 juni de Nederlandse titel veroverd. Zij werden op het IJsselmeer bij Workum kampioen in respectievelijk de Optimist, de Splash en de Flash.

De ONK Regatta werd van donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni gevaren op het IJsselmeer bij Workum. Voor het eerst streden honderden jeugdzeilers in de klassen Optimisten, Splashes en Flashes gezamenlijk om de Nederlandse titel in hun klassen tijdens het grootste jeugdzeilspektakel ooit in Nederland. Op het programma stonden 10 races voor de ongeveer 600 deelnemers. Bij de Optimisten dongen de topzeilers uit veel landen mee om de titel van dit prestigieuze ONK. Vorig jaar streden de toppers bij het NK ook om de eerste plaatsen bij het latere wereldkampioenschap. Voor de Nederlandse Optimist-zeilers is de uitslag van deze titelstrijd tevens van groot belang voor de uitzending naar het WK op Grand Canaria (Spanje) en het EK in Strarigrad (Kroatië). Voor de zeilers in de Splash en de Flash betekende dit NK een mooie generale repetitie voor het WK die van 20 tot en met 26 juli samen met de Vaurien op het IJsselmeer bij Stavoren plaatsvindt.

Op Hemelvaartsdag was het de eerste wedstrijddag met prachtig weer maar weinig wind. Door de vele schiftingen was het moeilijk om een baan goed te leggen. De Splash en Flash zijn twee keer gestart, maar konden geen wedstrijd afmaken. In de Optimist werd in het in vier groepen verdeelde veld één wedstrijd gezeild met Sander van Bladel, de Belg Mathieu Willemart, de Slowaak Nik Pletikos en Kira Wischnewski uit Duitsland als winnaars. Na acht races op zaterdag (met een aftrek) was Gijs Pelt de beste Nederlander op plaats 4 met Sander van Bladel op 17. Na de afsluitende negende race was de zege voor de Pool Lukasz Przybytec voor de Slowaak Nik Pletikos. Gijs Pelt eindigde op plaats 6 en werd Nederlands kampioen. In de Splash en Flash werden tien races gevaren. De zege in de Splash ging naar Anneke Bouwmeester uit Wartena die de nieuwe kampioen werd. Michiel van de Meulen uit Drachten werd tweede en Joep Doodewaard uit Nijkerk werd derde. Ook in de Flash kwam de top drie uit Nederland. Erwin Veldman uit Middelburg pakte net als vorig jaar de titel. Zijn broer Stephan eindigde als derde en plaats twee was voor Auke van der Werf uit Joure.

Bron: Sailto.nl, 03-06-2003;