Grootste zonnepark van Nederland geopend in North Sea Port

Op donderdag 1 november is in North Sea Port het zonnepark Scaldia officieel geopend. Het bedrijf ib vogt legde ruim 140.000 zonnepanelen aan waardoor het meteen het grootste zonnepark van Nederland is. Na tweeëneenhalf jaar van voorbereidingen en vergunningsprocedures bouwde het Duitse familiebedrijf ib vogt het zonnepark in een half jaar tijd. Het betreft een investering van 41 miljoen euro.

Grootste Zonnepark van Nederland ‘Scaldia’ in North Sea Port. Foto ib vogt.

De officiële opening gebeurde met een symbolische start van de generator die het grootste zonnepark in Nederland in werking stelde. Het zonnepark Scaldia ligt in de gemeentes Borsele en Vlissingen. Voor Zeeland is het een belangrijke voorziening voor het behalen van de klimaatdoelstellingen: gedurende 30 jaar voorkomt het zonnepark 738.000 ton aan CO2-uitstoot.

Als belangrijkste landeigenaar steunde North Sea Port de ontwikkeling van het hernieuwbare-energieproject. Dit sluit ook aan bij het duurzaamheidsbeleid van de haven.

Zonnepark van 38 hectare
Het zonnepark is gebouwd naast een aantal windturbines en onder een hoogspanningslijn in een kabel- en pijpleidingencorridor rond de Sloehaven. Zonnepark Scaldia heeft een capaciteit van 54,5 MWp en beslaat met ruim 140.000 panelen een oppervlakte van 38 hectare. De zonnepanelen staan in oost-westelijke richting voor optimaal gebruik van de grond en de beste energieopwekking. In totaal levert het zonnepark Scaldia 30 jaar lang gemiddeld 51.000 MWh groene stroom op jaarbasis. Dit staat gelijk met het energieverbruik van ongeveer 14.000 huishoudens.