Grootste zonnepark voor 14.000 huishoudens van Nederland in Havengebied Vlissingen

Sinds mei zijn de werkzaamheden gestart voor het Solarpark Scaldia aan de rand van de Sloehaven in het havengebied van Vlissingen in North Sea Port. Als belangrijkste landeigenaar steunde North Sea Port de ontwikkeling van het hernieuwbare-energieproject. Het zonnepark wordt na de zomer in gebruik genomen.

Het zonnepark wordt gebouwd naast een aantal windturbines en onder een hoogspanningslijn in een kabel- en pijpleidingencorridor. De totale oppervlakte omvat 38 hectare rond de Sloehaven. Er worden 140.000 zonnepanelen opgesteld in een oost-westrichting om het grondgebruik, het productieprofiel en daardoor ook de rendabiliteit te optimaliseren.

Goed voor 14.000 huishoudens
Met een capaciteit van 54,5 MWp heeft zonnepark straks een gemiddelde productie van 51.000 MWh per jaar. Dat is te vergelijken met het verbruik van meer dan 14.000 huishoudens. Tijdens haar levensduur van 30 jaar gaat ze meer dan 738.000 ton CO2-emissies uitsparen. Solarpark Scaldia wordt het grootste zonnepark van Nederland zijn.

De netwerkbeheerder Enduris is in februari 2018 gestart met de constructie van de netverbinding. EPC-aannemer en eigenaar ib vogt startte in mei met de bouw van de centrale. ib vogt, het in Duitsland gevestigde bedrijf dat geadviseerd werd door het Nederlandse Solarfields, en HSH Nordbank hebben hiervoor onlangs de financiering afgerond.