Haven Antwerpen gedeeltelijk plat door actie vakbonden

Er liggen tientallen schepen voor anker voor Antwerpen door een actie van drie grote Belgische vakbonden. De schepen kunnen de Schelde niet op omdat er teveel personeel deel neemt aan de pensioenactie. Daardoor kon niet in een minimumdienst met één sluis per oever worden voorzien. Ook de binnenvaart ondervindt hinder van de vakbondsacties, zo meldt De Standaard. De actie duurt tot woensdag 19 uur.


View on Twitter.

Stephan Vanfraechem, directeur van werkgeverskoepel Alfaport-Voka: “Dit is dramatisch. De impact is veel groter dan we hadden verwacht. Het is vooral bedroevend omdat het nu om een schakel gaat die vroeger wel die minimumcapaciteit kon garanderen voor minstens één sluis per havencomplex. De impact is enorm, naast directe economische schade is er ook weer imagoschade, dit voor een nationale actie die geen directe link heeft met de haven.”

Pensioenleeftijd naar 67
Tienduizenden mensen protesteerden woensdag in Brussel tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel. De Belgische regering wil de pensioenleeftijd verhogen van 65 naar 67 jaar vanaf 2030 en de ambtenarenpensioenen versoberen. Werknemers met zware beroepen kunnen wel eerder stoppen met werken.