Quarantaineterrein. Foto, Danny Cornelissen

Havenbedrijf Rotterdam draagt Quarantaineterrein over aan BOEi

Havenbedrijf Rotterdam draagt het Quarantaineterrein in Rotterdam Heijplaat over aan BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed. Het gaat daarbij om het rijksmonumentale Quarantaineterrein (hierna Q-terrein) inclusief de negen gebouwen. Het bijbehorend strandje dat een belangrijke recreatieve functie vervult voor de bewoners van Heijplaat, blijft eigendom van het Havenbedrijf.

Quarantaineterrein. Foto, Danny Cornelissen
Quarantaineterrein. Foto, Danny Cornelissen
Quarantaineterrein. Foto, Danny Cornelissen

‘De afgelopen jaren heeft het Havenbedrijf geïnvesteerd in de buitenruimte van het Q-terrein en achterstallig onderhoud verricht aan de gebouwen. Dat karwei zit erop. Het is nu tijd voor een volgende stap. Wij zijn blij dat we in BOEi de juiste partner hebben gevonden om het Q-terrein te herontwikkelen en een kleinschalige hotel/-congresfunctie voor de haven te geven. Vanwege veiligheidsregels zijn er verder geen hotels middenin de haven maar bestaat er wel behoefte naar. Zo ligt het Quarantaineterrein vlakbij het volop in het in ontwikkeling zijnde Makersdistrict’, aldus Boudewijn Siemons, COO van het Havenbedrijf.

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur van BOEi: ‘Het Q-terrein is een prachtige verborgen parel in de Rotterdamse Haven. Met respect voor het terrein en de bijzondere gebouwen gaan we de komende tijd aan de slag om er iets moois van te maken. Daarbij gaat nadrukkelijk ook aandacht uit naar de verhalen die bij dit bijzondere gebied horen.’

Voormalig opvangcentrum

Speciaal voor zieke zeevarenden werd in 1934 het Quarantaineterrein op Heijplaat geopend, maar zeelieden met tropische ziekten zijn er nooit opgevangen. In de jaren’70 zijn de gebouwen gekraakt en sindsdien worden ze gebruikt voor bewoning en als werk- en atelierruimte. In 2014 heeft het Havenbedrijf besloten om deze gebruikssituatie te beëindigen. Inmiddels hebben alle gebruikers van het Q-terrein een gebruiksovereenkomst die eind juni 2024 afloopt. Vanaf dat moment kan het Q-terrein herontwikkeld worden.

Quarantaineterrein. Foto, Danny Cornelissen
Quarantaineterrein. Foto, Danny Cornelissen