Havenbedrijf Rotterdam neemt supersnelle boot in gebruik

Havenbedrijf Rotterdam maakt deze week instructievaartochten met de RPA 5, een nieuwe RHIB die zo’n 90 kilometer per uur kan varen. De polyester patrouilleboot wordt vanaf volgende week in eerste instantie ingezet om pleziervaart te controleren.

RPA 5 11klein (Ries van Wendel de Joode) (003)
De snelle RPA 5. Foto, Ries van Wendel de Joode.

De RPA 5 heeft midscheeps ook een ‘multibeam’ aan boord om de bodem te peilen. De RHIB vervangt daarmee twee vorige exemplaren die werden ingezet door respectievelijk de hydrografische afdeling en door de havenmeester voor het handhaven van de veiligheid en orde op het water.

“We gaan het schip deze zomer vooral gebruiken voor handhaving en extra controles van de recreatie- en passagiersvaart. Dat is nodig, want die schepen worden steeds sneller. Bovendien kan de RPA 5 dankzij zijn snelheid nu ook een groter vaargebied controleren. Daarnaast kunnen we de RHIB inzetten bij incidenten, om drenkelingen uit het water te halen en om binnendijks havengebied te controleren op plekken waar onze normale patrouillevaartuigen niet kunnen komen”, aldus havenmeester René de Vries.

Het schip is geleverd door ‘New Madeira RIB’s’ De specifieke kenmerken van de RHIB zijn:
Romp GRP (Glass Reinforced Polyester)
Tube diameter 55cm 1670 Dtex UV bestendig Hypalon/ Neoprene
Lengte over alles 0.20 m
Breedte over alles 3.50 m
Doorvaarthoogte 2.50 m
Kruiphoogte 1.60 m
Diepgang bij maximum gewicht 0.85 m
Bemanning 2 personen
Passagiers 6 personen
Leeg scheepsgewicht 4500 kg
Brandstof 2 x 700 ltr
Maximum snelheid 50 Kn (92,6 km/h)
Motoren 2 x 370 pk (272 kW) inboard Volvo Penta D6-370