Havenbedrijf Rotterdam sluit overeenkomst met Braziliaanse onderneming

  • binnenland

Gisteren – dinsdag 29 april – ondertekenen het Havenbedrijf Rotterdam en TPK (Terminal Presidente Kennedy) Logistica in Vitória, Brazilië een joint venture overeenkomst om Porto Central, een nieuwe haven in Brazilië, te ontwikkelen. TPK Logistica is eigendom van een groep Braziliaanse ondernemers die reeds veel ervaring hebben opgedaan in de mijnbouw-, bouw- en offshore- sectoren.

De ‘greenfield’ haven zal worden aangelegd in het uiterste zuiden van de deelstaat Espirito Santo in het industriële hart van Brazilië. Het wordt een industriële diepzeehaven voor de overslag van olie, gas, droge bulk, containers en stukgoed. Tevens zal de haven fungeren als steunpunt voor de sterk groeiende offshore sector. De komende periode wordt gebruikt om de reeds bestaande marktinteresse te concretiseren en om de benodigde vergunningen te verkrijgen. Daarbij zal de rol van het Havenbedrijf voornamelijk bestaan uit de inzet van zijn brede expertise en kennis op het gebied van havenontwikkeling. Een investeringsbesluit wordt pas in een later stadium genomen .

Brazilië
Tussen Brazilië en Rotterdam worden jaarlijks circa 30 miljoen ton goederen vervoerd met ijzererts traditioneel als verreweg de belangrijkste goederensoort. Daarmee is Rotterdam de belangrijkste Europese haven van Brazilië. Andere Braziliaanse goederen die veel in Nederland arriveren zijn olieproducten, chemische basisproducten en fruitsappen. Vlees, fruit en auto-onderdelen doen het goed als gecontaineriseerde lading. Brazilië behoort tot een van de BRIC landen. Met zijn natuurlijke rijkdommen en verouderde haveninfrastructuur biedt het land veel potentie voor havenontwikkeling. Het Havenbedrijf is sinds 2010 actief in Brazilië. Toen adviseerde het de Braziliaanse overheid over een strategische studie naar de hervorming van de Braziliaanse havensector; in totaal 34 publieke havens langs een 8.000 kilometer lange kustlijn. Het Havenbedrijf beschikt sinds 2012 over een eigen kantoor in São Paulo maar zal de joint venture in Vitória ook vanuit Rotterdam intensief blijven ondersteunen. Op dit moment werken vier medewerkers van het Havenbedrijf in Brazilië.

 

Meer… Havenbedrijf Rotterdam

Related news

List of related news articles