Heerema krijgt grote klus Hollandse Kust Zuid van TenneT

Heerema Marine Contractors heeft het Petrofac-contract binnen gehaald voor het Alpha-project Hollandse Kust Zuid (HKZ) van TenneT, een van de grootste offshore windmolen-zones die in ontwikkeling zijn in de Noordzee voor de Nederlandse kust.

Afzinkbaar kraanschip Sleipnir van Heerema Foto Heerema
Afzinkbaar kraanschip ‘Sleipnir’: Foto Heerema.

Heerema gaat het transport en de installatie van het hoogspanningsstation substation HKZ Alpha HVAC-platform uitvoeren. Via dit hoogspanningsstation gaat de elektriciteit naar het vasteland op de Maasvlakte. Het jacket (onderstel) van 2.800 metrische ton voor het HKZ Alpha-station wordt in het tweede kwartaal van 2020 geïnstalleerd en de topside (bovenkant) van 3.800 metrische ton in het vierde kwartaal van 2020. Hollandse Kust (zuid) Alpha moet in 2021 operationeel zijn.

Afzinkbaar kraanschip ‘Sleipnir’

De installatie wordt uitgevoerd door een van Heerema’s nieuwste schepen, Sleipnir. Sleipnir is het grootste afzinkbaar kraanschip ter wereld en kan ook in ondiepe wateren werken.

CEO Koos-Jan van Brouwershaven: “Heerema is erg verheugd om Petrofac en TenneT te ondersteunen bij de ontwikkeling van dit project in de Noordzee, en geeft ons ook de mogelijkheid om bij te dragen aan de realisatie van de doelstellingen voor schone energie van de Nederlandse overheid.”

Ook in de running voor Beta-platform

Heerema is ook in de running voor de installatie van het Beta-platform, het tweede onderstation aan de Hollandse Kust (Zuid). De verwachting is dat later dit jaar bekend wordt op Heerema ook deze opdracht krijgt.

De Hollandse Kust (Zuid) van 1.4GW bestaat uit vier offshore windparken die worden verbonden met de twee offshore-substations.

De Hollandse Kust Zuid 1 & 2 windmolenparken van Vattenfall worden verbonden met het Alpha-station.