HelWin beta jacket vertrekt van de Heerema Vlissingen werf

  • binnenland

2014-04-11_HelWin-beta-jacket-leaves-Vlissingen1

Bij Heerema Vlissingen, één van de fabricage faciliteiten van Heerema Fabrication Group (HFG), is het HelWin bèta jacket voor klant Siemens gereed en vertrekt vandaag naar de offshore locatie in het Duitse deel van de Noordzee.

Na ondertekening van het EPC (Engineering, Procurement & Construction) contract met Siemens in 2012 en de daaropvolgende afronding van het ontwerp door HFG’s in-house engineering, is Heerema Vlissingen in oktober 2013 gestart met de fabricage. Slechts 6 maanden later is het 4.500 t wegende jacket met een afmeting van 62 x 42,5 x 42 m (buitenmaten na installatie 64 x 42,5 x 48,5 m) succesvol opgeleverd aan onze klant Siemens.

Als gevolg van de fabricage-gedreven engineering focus van HFG Engineering en de optimalisering van het fabricage-proces was de Vlissingen werf in staat het jacket in een recordtijd van slechts 6 maanden te bouwen. Om de fabricage efficiëncy te verhogen is het jacket horizontaal gebouwd in twee delen en vervolgens in verticale positie afgebouwd. Op 31 maart is het jacket verticaal geladen op de bak, waarna de werkzaamheden van het zeevasten op de bak zijn gestart voor een veilig transport naar de offshore locatie.

De totale werkzaamheden van engineering, procurement (inkoop) en fabricage activiteiten, inclusief het zeevasten, van het HelWin jacket bedroegen 175.000 manuren direct en indirect personeel bij HFG Engineering en de Heerema Vlissingen werf zonder LTI (Lost time Incidenten).

Onze zusterdivisie Heerema Marine Contractors zal het transport naar de offshore locatie en installatie met haar SSCV
(Semi-Submersible Construction Vessel) ‘Thialf’ uitvoeren.

Op dit moment wordt bij HFG’s fabricage faciliteit Heerema Zwijndrecht gewerkt aan de laatste bouwfase van het 10.200 t wegende HelWin bèta HVDC (High Voltage Direct Current) dek, die naar verwachting gereed is voor installatie gedurende de zomer van 2014.

Koos-Jan van Brouwershaven, CEO van Heerema Fabrication Group, zegt: “Dankzij onze ervaren en goed opgeleide mensen hebben we kunnen aantonen dat door onze bewezen offshore ervaring wij in staat waren deze tweede belangrijke projectmijlpaal te halen en het jacket op tijd af te leveren. Het EPC(I) contract met Siemens voor het HelWin bèta project toont aan dat wij in staat zijn zulke uitdagende en gecompliceerde projecten te managen door alle fasen van het project zoals engineering, inkoop, fabricage en installatie.

Het jacket is onderdeel van het HelWin bèta HVDC platform, en is een van de belangrijkste onderdelen van de TenneT DC offshore grid verbinding ‘HelWin2′. De verbinding met een capaciteit van 690 MW zal een groot windpark cluster in het Duitse deel van de Noordzee aansluiten.

Meer… Heerema 

Related news

List of related news articles