Het eerste stinkende boek van Nederland

inktvissenboek_cover

Het stinkt, meurt, walmt en ruft. We ruiken vis, haven en zee. Naar inkt vissen van de Utrechtse ontwerpstudio Today Designers is het eerste boek van Nederland waar een luchtje aan zit. Een indringende vislucht welteverstaan, die veroorzaakt wordt door de inktvisinkt waarmee de uitgave gedrukt is. In het boek vindt de lezer twintig sterke zeemansverhalen en bijpassende illustraties.

De inktvisinkt voor Naar inkt vissen haalde Today Designers op bij de visafslag in Scheveningen. Anderhalve liter, afkomstig van de pijlstaartinktvis, genoeg voor een oplage van 700 boeken. Rotterdammers Menno Smit en Edwin de Voigt – auteurs en voor de gelegenheid zeebonken – schreven twintig verhalen die de lezer vooral met een flinke korrel zeezout moet nemen. Zoals over de dames Ans, Jo en Vis, over zeebanket en zeebeschuit en over een gehaaide vinvis. Verschillende illustratoren deden hun stinkende best op passende tekeningen. Naar inkt vissen is gezeefdrukt en werd ingebonden met stoer en ijzersterk vissersdraad. De inkt is volledig ecologisch: er kwam geen chemische toevoeging aan te pas. Een gedegen Japanse knoop houdt de 48 pagina’s meurend mooie inhoud stevig bij elkaar.

Naar inkt vissen is een unieke publicatie en het eerste naar vis stinkende boek van Nederland. Eerder al maakte Today Designers Het Vulkanenboek, gedrukt met vulkaanas uit IJsland. En voor zijn klanten gebruikt dit bureau eigen, duurzame inkt: de Colour of Today, een diepe antraciet-zwarte kleur, gemaakt van afvalinkt.

Menno Smit en Edwin Voigt zullen voordragen uit Naar inkt vissen op de boekpresentatie van vrijdag 15 november vanaf 17.00 tot 22.00 bij Kapitaal in Utrecht aan de plompentorengracht 4. Het boek is klaar sinds eind oktober en te koop via de website van Today Designers (prijs €25,-).