Holland America Line’s cruise-aanbod 2012 zet in op Europa

Holland America Line’s cruiseprogramma 2012 breidt opnieuw uit in Europa en biedt voor het zomerseizoen een zeer gevarieerde keuze uit 44 verschillende vaarschema’s en routes, waaronder vier bijzondere, geheel nieuwe cruises en vijf nieuwe bestemmingen. Voor passagiers uit Nederland en België komt de cruisevakantie letterlijk steeds dichterbij; in 2012 vergroot Holland America Line de capaciteit vanuit Nederland met 50%. Zo maakt de premium cruisemaatschappij 24 ‘rondreizen’ vanuit Nederland tegenover 16 in dit jaar.

In het zomerseizoen 2012 zullen zeven van de vijftien schepen van Holland America Line in Europa varen, dit zijn: ms Eurodam, ms Maasdam, ms Nieuw Amsterdam, ms Noordam, ms. Prinsendam, ms Rotterdam en ms Ryndam. In totaliteit maken zij 103 cruises en komen daarmee in alle ‘uithoeken’ van Europa, van de Noordkaap tot de Canarische Eilanden, van de Zwarte Zee tot de Schotse Hooglanden. De duur van de reizen varieert van zeven tot 35 dagen. Reizigers hebben hiermee de keuze uit een breed assortiment aan bestemmingen en reisroutes.

‘Europa is één van de meest populaire vaargebieden in de wereld, dankzij de combinatie van historie, verschillende culturen, natuur, landschap en charme’, zegt Richard Meadows, CTC executive vice-president, marketing, sales en gastenprogramma’s. ‘Met onze nieuwe routes en bestemmingen zullen we veel reizigers aanspreken, zowel nieuwe passagiers als onze trouwe gasten aan boord.’

Meer Noorse Fjorden vanuit Amsterdam en Rotterdam
Inspelend op de wens en vraag van de klant heeft Holland America Line de cruisemogelijkheden vanuit Nederland naar de Noorse fjorden sterk vergroot. Voor het seizoen 2012 zijn er twee verschillende 8-daagse vaarroutes met vertrek vanuit Amsterdam of Rotterdam, die komend jaar tien keer worden uitgevoerd (dit jaar vier).
Tijdens de cruise langs de zuidelijke fjorden worden onder meer Oslo, Kristiansand en Stavanger bezocht. De cruise langs de noordelijk fjorden doet Bergen, Alesund en Geiranger aan. Komend jaar is het ook mogelijk om de fjorden met de Noordkaap of de Schotse Hooglanden te combineren. Holland America Line vaart met drie schepen naar de fjorden, ms Ryndam, ms Rotterdam en ms Eurodam. De Eurodam, een schip uit de Signature-klasse, gaat drie rondreizen maken vanuit Amsterdam: twee cruises naar de Baltische Staten en Rusland (inclusief St. Petersburg), en eenmaal naar de Noorse fjorden.

Middellandse Zee, Spanje en Canarische Eilanden
Ook komen er meer cruises met vertrek en aankomst in Nederland naar de Middellandse Zee en de Canarische Eilanden. Een bijzondere nieuwe cruise is de 20-daagse reis met de Ryndam naar Portugal, Spanje en de Canarische Eilanden en Marokko. Liefhebbers van Spanje kiezen voor de 18-daagse reis ‘Spaanse Rapsodie’ met de Rotterdam, die ook begint en eindigt in Rotterdam. De reis voert langs vele hoogtepunten van het Iberisch schiereiland zoals Lissabon, Cartagena, Valencia, Barcelona, Ibiza, Almería, Cadiz/Sevilla, Gibraltar en Rome/Civitavecchia.

Het kleinste en meest intieme schip in de vloot van Holland America Line ms Prinsendam maakt in 2012 vier 15/16-daagse rondreizen vanuit Amsterdam. De 15-daagse Ontdekking van de Noordkaap brengt de gasten langs de indrukwekkende kust van Noorwegen, tot ver boven de Poolcirkel in Kirkenes op de Noordkaap. De andere cruises met de Prinsendam zijn ‘Ontdekking Bordeaux’, ‘Keltische Betovering’ en ‘Baltische Staten en Noordelijke Oostzee’ met St. Petersburg als één van de hoogtepunten.

Holland America Line kiest bewust voor een breed aanbod met veel verschillende bestemmingen en routes. Nieuw zijn ondermeer Durress in Albanië, Fowey in
Engeland, Eidfjord, Kirkenes en Ulvik in Noorwegen. Daarnaast blijven de cruiseschepen langer in een aantal populaire steden, zodat de gasten optimaal de gelegenheid hebben een stad te ontdekken. Dit geldt, op geselecteerde cruises, voor Barcelona, Istanbul, St. Petersburg, Stockholm, Dublin, Reykjavik, Malta, Venetië , Amsterdam en Hamburg.

Bron: Holland America Line, 20-04-2011;