IHC en MARIN ronden DP-testen autonomous SOV succesvol af

IHC en MARIN ronden DP-testen autonomous SOV succesvol af

Op donderdag 11 juni hebben MARIN en Royal IHC de testen voor de dynamic positioning (DP) voor de T60-18 service operations vessel (SOV) succesvol afgerond bij MARIN in Wageningen. Dit is Een belangrijke mijlpaal in het autonomous SOV-project.

IHC en MARIN ronden DP-testen autonomous SOV succesvol af. Foto, Royal IHC.
IHC en MARIN ronden DP-testen autonomous SOV succesvol af
IHC en MARIN ronden DP-testen autonomous SOV succesvol af. Foto, Royal IHC.

Voor het project (mede gefinancierd met een subsidie van TKI Wind Op Zee) heeft IHC technologie ontwikkeld waarmee een SOV veilig door een offshore windpark kan navigeren en toegang kan krijgen tot de turbines. De operaties worden uitgevoerd door de autonome software van het schip, onder toezicht van de dienstdoende supervisor.

Door het dynamic positioning system (DPS), de motion-compensated gangway en scheepsbewegingen op te nemen, profiteert de operator van een geïntegreerde oplossing die een verbeterde werkbaarheid biedt.

Geïntegreerde aanpak

De autonome werking is een van de unieke kenmerken van IHC’s SOV, die al enkele jaren in ontwikkeling is en gebaseerd is op uitgebreide input van stakeholders uit de industrie. Door een geïntegreerde benadering van het SOV-ontwerp en de apparatuur te bieden, kunnen hoge prestaties worden bereikt.

Na de powering- en seakeeping-testen was de DP-beoordeling de laatste in een reeks modeltesten voor het schip en levert daarmee input voor de scheepsmodellen in de autonomous SOV-simulator van IHC. Tegelijkertijd hebben de testen de bewegingskenmerken en het positiebehoud van de SOV en IHC’s DP-systeem bewezen.

Na voltooiing van het project in december 2020 wordt er een simulator in gebruik genomen die alle functionele systemen van het autonome schip omvat.

Stuk minder service- en onderhoudskosten

Door de veiligheid te verbeteren, de werkbaarheid te vergroten en de operationele kosten te verlagen, is de verwachting dat de autonomous SOV de service- en onderhoudskosten van het offshore windpark aanzienlijk zal verlagen. En deze ontwikkeling past in de trend naar datagedreven onderhoud van windparken.

Jeroen Hollebrands, productmanager van IHC: “We zijn blij met de resultaten van deze testen in de basins van MARIN en de bijzonder goede samenwerking tussen beide organisaties. We hebben het zeegedrag en de positiebepaling van het schip getest in uitdagende omstandigheden vergelijkbaar met de Noordzee met een significante golfhoogte van 3 tot 3,5 meter. Deze testen hebben ons veel inzicht gegeven in de prestaties van het schip en het IHC DP-systeem en geven ons vertrouwen om SOV’s te bouwen die onder deze omstandigheden kunnen werken. De autonome operatie is een van de unieke kenmerken van onze SOV en is al enkele jaren in ontwikkeling. De resultaten worden geïmplementeerd in ons autonomous SOV-simulatiemodel, waarmee we het schip in actie willen laten zien aan belanghebbenden uit de industrie. Bovendien kunnen we dan de volgende stappen zetten naar de ontwikkeling van een autonoom opererende SOV als prototype. ”

Een nieuwe fase

“Een volgende fase van het project zal zich richten op de verdere ontwikkeling van de autonome navigatie- en besturingsfunctionaliteit”, zegt Egbert Ypma, teamleider Autonomy & Decision Support van MARIN. “Dit project is een uitstekende case om het volledige potentieel van een autonome functionaliteit in een operationele setting te demonstreren. De uitdagingen
liggen niet alleen bij de ontwikkeling van deze functionaliteit, maar ook bij de validatie en het testen van het hele systeem om de robuustheid tegen defecte sensoren en subsystemen te bewijzen. Bovendien biedt een gevalideerde simulatieomgeving (met de mogelijkheid om te communiceren met de DPS en andere automatiseringssystemen) de mogelijkheid om het schip veilig tot het uiterste te testen. De follow-up van dit project zal IHC en MARIN veel kansen bieden om gezamenlijk de uitdagingen te verkennen die voor ons liggen.”