Inschrijving 51ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace open vanaf 1 mei

De online inschrijving van de 51ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is open vanaf 1 mei. Nederlands grootste zeilwedstrijd voor kajuitjachten gaat op vrijdagavond 28 augustus 2015 van start. De circa 700 boten vertrekken vanuit veertien locaties langs het IJsselmeer en Markermeer en finishen een etmaal later voor de kust van Medemblik.

Er zijn dit jaar geen veranderingen in de rakken of boeien, noch in de startplaatsen. De populaire startplaats bij zuidwestenwind Muiden blijft samengevoegd met Durgerdam, omdat er boven de geul Amsterdam – Lemmer moet worden gestart. Alleen de datum is in 2015 afwijkend. Normaal vindt de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace in week 34 plaats. Vanwege Sail Amsterdam in de derde week van augustus schuift de populaire race een weekend op naar vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus.

Stokje overgeven
Voor de voorzitter van het 24 Uurs Comité Dinand de Ridder is de 51ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace zijn laatste in functie: ‘Ik heb het evenement nu twaalf jaar georganiseerd en geef graag het stokje over. Het is tijd voor een volgende generatie en dat geeft mij ook weer de kans om volgend jaar een grote zeilreis te gaan maken. Mijn opvolger, Klaas Jan Kroon, draait al een tijdje mee met de organisatie en zal het in 2016 zelf moeten doen. Maar ik heb alle vertrouwen in hem.”

De Ridder hoopt dat het aantal deelnemers voor het eerst in jaren weer toeneemt. ‘Het zal niet zo zijn als in de hoogtijdagen toen we er ruim 800 hadden, maar ik hoop toch op zo’n 700 jachten. Het is een tendens in de wedstrijdzeilerij dat er steeds minder deelnemers komen, maar laten we hopen dat we een uitzondering zijn. In elk geval gaan we ook zoveel mogelijk Nederlandse watersportverenigingen aanschrijven en attenderen op deze unieke race. Door het breder uit te zetten, hopen we meer bekendheid en dus meer deelnemers te krijgen.”

Internationaal
Ook internationaal is de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace bekend. Voor het eerst is de belangrijkste informatie in het Duits vertaald en te lezen op de website www.deltalloyd24uurszeilrace.nl. Volgens De Ridder is zo’n tien procent van de deelnemers van Duitse afkomst en volgen er steeds meer. ‘Ze schrijven in met hun eigen boot of huren er speciaal een voor deze wedstrijd. Voor veel Duitsers is het IJsselmeer natuurlijk ook hun thuiswater. Ze vinden het in elk geval leuk om mee te doen. Er zijn ook elk jaar wel wat Belgen of Engelsen en zelfs een keer een Zwitser, maar de Duitsers zijn in de meerderheid.”

Inschrijven voor de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace kan vanaf 1 mei via de website www.deltalloyd24uurszeilrace.nl.