KNRM roemt vertrekkende Bristow OFFSAR helikopter

Bristow OFFSAR helikopterfoto arie van dijk 2526

Per 1 januari 2014 is het contract tussen NOGEPA en de BRISTOW helikopters beëindigd. NOGEPA heeft de afgelopen 10 jaar met deze helikopter gezorgd voor reddingcapaciteit voor bemanningen van offhoreplatforms op de Noordzee.

Komend half jaar zal de invulling van de OFFSAR helikopter door NHV (Noordzee Helikopters Vlaanderen) gedaan worden. Hiertoe zullen er twee helikopters op Den Helder gestationeerd worden en een derde helikopter zal vanaf Rotterdam opereren. Deze helikopters zullen ook beschikbaar voor SAR taken, waarbij de eerste helikopter op Den Helder overdag op 15 minuten notice zal staan en in de donkere uren op 45 minuten. Gedurende dit half jaar zal door de overheid gezocht worden naar een structurele (langere termijn) oplossing voor het beschikbaar hebben van een SAR helikopter. Deze helikopter zal dan zowel voor de offshore als de reguliere SAR taken kunnen worden ingezet.

10 jaar lang heeft de KNRM intensief samengewerkt met de crews van de Bristow helikopters. Voor de KNRM (en andere zeevarenden) stond de Bristow helikopter altijd paraat. Een sprekend voorbeeld is de geslaagde zoekactie naar de vermiste Amelander reddingboot Anna Margaretha, die in november 2006 driemaal kapseisde en geruime tijd onvindbaar was. Andersom stond de KNRM ook klaar voor de Bristow crew. Zo kwamen verschillende reddingboten in actie toen de ‘J-SAR’ helikopter bij Texel een noodlanding op het water moest maken. In samenwerking met andere schepen konden de bemanning en de passagiers veilig aan land gebracht worden.

Die periode was de Bristow helikopter ook op allerlei momenten beschikbaar voor hoist-oefeningen. Steevast zocht de helikopterpiloot de laagst mogelijke positie om een snelle hoist mogelijk te maken. Een imposante training voor ieder bemanningslid van een reddingboot. De KNRM dankt vliegers en medewerkers en de NOGEPA voor de tijd en mogelijkheden die geboden zijn.

Meer… KNRM