Koningin doopt nieuw loodsvaartuig

  • binnenland

Hare Majesteit de Koningin doopt woensdag 10 oktober aan de Wilhelminakade in Rotterdam het nieuwe loodsvaartuig ‘Polaris’. Het schip, in opdracht van het Nederlands Loodswezen gebouwd, is het eerste in een reeks van drie nieuwe loodsvaartuigen ter vervanging van de huidige schepen. Deze zogeheten ‘stationsvaartuigen’ worden ingezet voor het beloodsen van schepen van en naar de Rotterdamse havens en de Nederlandse en Vlaamse havens aan de Schelde.

Met een lengte van 81 meter en een breedte van 13 meter heeft de ‘Polaris’ een langere, scherpe en smalle rompvorm. Dit nieuwe scheepsontwerp zorgt ervoor dat het loodsvaartuig tijdens zware weersomstandigheden langer op zee kan blijven. Het schip is speciaal ontworpen voor het grillige golfpatroon van de Noordzee.

Het Nederlands Loodswezen is de organisatie die bijdraagt aan het veilig en vlot afhandelen van het scheepsverkeer. De voornaamste taak is het jaarlijks loodsen van de circa 100.000 zeeschepen. Hiervoor is het Loodswezen 24 uur per dag inzetbaar onder alle weersomstandigheden. Het loodsen van zeeschepen gebeurt door circa 470 loodsen. Zo’n 400 personeelsleden ondersteunen de loodsen in de uitoefening van hun beroep, zoals planning, onderhoud van schepen, vervoer en administratie.

 

Related news

List of related news articles