Koninklijke Marine eregast AFW-Publiekspremière CAPTAIN PHILLIPS

De organisatie van Amsterdam Film Week heeft de Koninklijke Marine uitgenodigd om als speciale gast aanwezig te zijn bij de publiekspremière van de bioscoopfilm CAPTAIN PHILLIPS. Deze vindt dinsdagavond 29 oktober plaats in het Pathé Tuschinski theater in Amsterdam. Gelijktijdig wordt de film vertoond aan boord van het amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt, die voor een bevoorradingsbezoek in Oman ligt.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de kaping van een onder Amerikaanse vlag varend vrachtschip door Somalische piraten in 2009. Regisseur Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum, United 93, Green Zone) vertelt het verhaal op indringende wijze. Oscar(TM) winnaar Tom Hanks speelt in de film de hoofdrol. Het verhaal eindigt met de bevrijding van de gegijzelde koopvaardijkapitein door Amerikaanse vlooteenheden en^ Navy Seals.

Ofschoon het een artistieke interpretatie betreft, geeft CAPTAIN PHILLIPS een zeer herkenbaar beeld van de werkwijze van Somalische piraten. De Nederlands Koninklijke Marine wordt sinds maart 2008 continu ingezet in de Golf van Aden voor het bestrijden van piraterij, het beschermen van koopvaardijschepen en het escorteren van schepen varend voor het ‘World Food Program’. Vele honderden koopvaardijschepen zijn sindsdien begeleid tijdens hun passage door het meest gevaarlijke gebied dat deel uitmaakt van de belangrijkste handelsroutes tussen Europa en Azië. Sinds maart 2011 varen op aanvraag ook^ Vessel Protection Detachments (VPD’s) mee met koopvaardijschepen van Nederlandse rederijen. Deze beveiligingsteams, bestaande uit speciaal opgeleide leden van het Korps Mariniers, hebben al meer dan 75 kwetsbare transporten begeleid.

De gecombineerde inzet van Nederlandse militairen in het kader van piraterijbestrijding vindt plaats in internationaal verband. Begeleiding van voedseltransporten geschiedt onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties. Vlooteskaders van de Europese Unie en van de NAVO patrouilleren permanent rond de Hoorn van Afrika. Sinds 2009 worden piratenbendes actief opgespoord en opgerold. Ook Nederlandse eenheden hebben meermalen te maken gekregen met vuurgevechten op zee, zijn ingezet bij de bevrijding van gijzelaars en nemen geregeld wapens en andere middelen in beslag van piraten. Op dit moment staat de EU^ Naval Force Somalia onder het bevel van de Nederlandse commandeur Peter Lenselink.

Op dinsdag 29 oktober zullen leden van de Nederlandse en Belgische marinetop en diverse andere vip genodigden aanwezig zijn bij de publiekspremière in Tuschinski. Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom neemt uit handen van mevrouw Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, het Nederlandse exemplaar in ontvangst van het boek dat is geschreven door de echte kapitein Richard Phillips. Amsterdam Film Week-presentatrice Froukje Jansen zal in een live verbinding met de Johan de Witt een kort gesprek hebben met commandeur Peter Lenselink in Oman. In totaal zullen 200 genodigden van de Koninklijke Marine aanwezig zijn bij publiekspremière, waaronder familieleden en vrienden van het thuisfront.

De AFW-Publiekspremière is uiteraard ook toegankelijk voor ‘gewone’ bioscoopbezoekers. Verder draait Captain Phillips in het kader van de Amsterdam Film Week op woensdag 30 oktober om 19.00 uur in De Balie, op vrijdag 1 november om 21.30 uur in Kriterion en op zaterdag 2 november om 21.45 uur in Cinecenter. Vanaf 21 november draait de film in bioscopen door heel Nederland.

Meer… Koninklijke Marine