Kunstwerk langs noordelijke Eemskanaalkade

Op donderdag 13 augustus organiseerden Rijkswaterstaat en het waterschap Noorderzijlvest een open dag dijkversterking Eemskanaalkade. Geïnteresseerden konden deze middag een kijkje nemen bij het vervangen van de damwanden langs de kade bij Garmerwolde. Ter gelegenheid van dit werk heeft kunstenaar Bonny Dijkstra een damwand van ruim 13 meter lang beschilderd. Tijdens de open dag is deze prachtige damwand langs de kade geplaatst.

Bezoekers bezochten de infomarkt van het werk aan de dijk op de nabijgelegen rioolwaterzuivering in Garmerwolde. Van daaruit vertrok een rondleiding naar de bouwplaats bij het Eemskanaal. Rond 17.00 uur ging de beschilderde damwand de grond in, nadat Agnes Bernhardt van Rijkswaterstaat en Eisse Luitjens van Noorderzijlvest het startsein hadden gegeven.

Droge voeten en een veilige vaart
Waterschap Noorderzijlvest en Rijkswaterstaat zijn in juli gestart met het vervangen van ruim 6 kilometer damwanden langs de noordzijde van het Eemskanaal tussen Woltersum en Bronssluis. Dat is belangrijk voor de bescherming van het achterland tegen hoog water en voor een vlotte en veilige doorstroming van de scheepvaart over het druk bevaren kanaal. De nieuwe damwanden zijn met een lengte van 12 meter langer dan normaal, om de kade ook direct aardbevingsbestendig te maken. Eind 2015 moet het werk klaar zijn.

Kunstenaar Bonny Dijkstra
Bonny Dijkstra (43) heeft een absolute passie voor kleur. Hij denkt graag buiten de kaders en wil de wereld opvrolijken met zijn kunst. Daarvoor beperkt hij zich niet tot het schildersdoek. Hij maakte een schilderij onder de Vrouwenpoortsbrug in Leeuwarden, pimpte een auto voor Serious Request en maakte van het Leeuwarder Skûtsje een echte eyecatcher. Hij werkt in opdracht voor bedrijven en exposeert in diverse steden, o.a. in Amsterdam.

Meer… Rijkswaterstaat