Laat nu je AIS apparatuur gratis goed instellen.

Van 9 mei tot en met 23 mei zal Rijkswaterstaat in samenwerking met Havenbedrijf Amsterdam en Havenbedrijf Rotterdam de binnenvaartsector de gelegenheid geven om gratis hun AIS apparatuur juist te laten programmeren door een gecertificeerde monteur.

Sinds 2009 is een groot aantal binnenvaartschepen uitgerust met AIS onder andere dankzij pilot projecten en de subsidieregeling ‘inland AIS apparaten’. Tijdens een evaluatie van de invoering is gebleken dat ongeveer 10% van de geïnstalleerde apparaten verkeerde informatie uitzendt en mogelijk foutief is ingesteld. Niet goed ingestelde AIS apparaten kunnen voor onduidelijkheid zorgen en indirect de veiligheid van de scheepvaart in gevaar brengen. Daarnaast wordt verwacht dat binnen niet al te lange tijd AIS voor de binnenvaart verplicht gesteld gaat worden. Om de binnenvaart tegemoet te komen en niet onnodig op kosten te drijven, organiseren Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam en het Havenbedrijf Amsterdam in de komende periode actie: gratis goed instellen AIS apparatuur.

Data en locaties
Deelname aan deze actie door passerende schepen is uiteraard geheel vrijwillig.
Een patrouillevaartuig met monteur vaart:

  • 7 en 8 mei in de omgeving van Dordrecht;
  • 13 en 14 mei in de Haven van Rotterdam;
  • 15 en 16 mei in de Haven van Amsterdam;
  • 22 en 23 mei in Zeeland tussen de Volkerak- en Kreekraksluizen

Gratis monteur aan boord

Tijdens deze actie is op de vastgestelde dagen en locaties een bevoegde elektromonteur beschikbaar die aan boord van schepen foutief ingestelde AIS apparatuur goed kan programmeren. Deze actie is voor de scheepvaart geheel gratis. De monteur komt met behulp van een patrouillevaartuig aan boord en zal tijdens de reis de instellingen verbeteren.

Controle instelling aan boord patrouillevaartuig
Aan boord van het patrouillevaartuig kan worden vastgesteld of een AIS de correcte informatie verstuurd. Het gaat daarbij om de scheepsnaam, het mmsi nummer, het scheepstype, de afmetingen van het schip en de positie van de GPS antenne van de transponder aan boord.

Bij veel belangstelling krijgt deze actie een vervolg.

Lees meer… Rijkswaterstaat