LNG als brandstof maakt varen duurzamer

LNG als brandstof heeft de toekomst in de scheepvaart. Het gebruik van LNG helpt lokale milieuproblemen op te lossen en is goedkoper dan de huidige brandstoffen. Om grootschalig gebruik van LNG als brandstof mogelijk te maken, moeten overheid en bedrijfsleven de handen ineenslaan.

Dit waren de conclusies van het seminar over marktinzicht LNG in de scheepvaart, dat op 11 februari werd georganiseerd. Het initiatief voor dit seminar kwam van het Platform Scheepsemissies. Plaats van handeling was ‘Futureland’ op de Maasvlakte. Met 60 enthousiaste deelnemers was de opkomst boven verwachting. Opzet van het seminar was om samen met bedrijven en overheid te spreken over de mogelijkheden van LNG als brandstof in de scheepvaart.

Bas van den Beent van TNO betoogde dat LNG bijdraagt aan het oplossen van lokale milieuproblemen. Daarnaast is de alternatieve brandstof bijna de helft goedkoper dan de nu gangbare brandstoffen voor scheepvaart.

Martin Koopmans van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaf aan dat LNG-motoren voor binnenvaartschepen nu al voldoen aan de zogenaamde stage IV-eisen, de zeer strenge nieuwe emissienormen voor binnenvaartmotoren van 2016. Koopmans erkende echter dat er nog vele hordes genomen moeten worden om toepassing van LNG als brandstof op grote schaal mogelijk te maken. Samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid is hierbij essentieel.

Uit de andere presentaties bleek dat het technisch goed mogelijk is om LNG als brandstof toe te passen. De uitdaging ligt met name op het vlak van de beschikbaarheid van de brandstof. Piet den Ouden van Argos wil hier hard aan werken. Volgens hem is het een kip-en-ei verhaal. Eerst moeten er klanten zijn voordat LNG kan worden aangeboden. Andersom geldt dat ook. Echter met de komst van de Gate Terminal zal er in ieder geval LNG in de haven beschikbaar zijn. Feikje Wittemans van de Gate Terminal ziet mogelijkheden in de levering van LNG aan schepen. Het zogenaamde backloading in kleine hoeveelheid is nu nog niet mogelijk, maar heeft wel de aandacht.

LNG brandstof voor scheepvaart in Rotterdam is een belangrijk scenario voor de toekomst. Met inzet van alle partijen zal het een goed alternatief zijn voor de huidige brandstoffen. Het platform Scheepsemissies zal komende jaren actief blijven om partijen bijeen te brengen en bij te dragen aan een snelle toepassing van deze schone oplossing.

Bron: Scheepsbouw Nederland, 12-02-2010;