Rederij Doeksen wint Shippax Award 2021

LNG-catamaran van Doeksen wint internationale Shippax Award 2021

“We zijn super trots en vereerd, dat het ms Willem Barentsz, de allereerste veerboot op LNG in Nederland, de internationale ‘Shippax Technology and Design Award 2021’ heeft gewonnen!”

Rederij Doeksen wint Shippax Award 2021
Rederij Doeksen wint Shippax Award 2021
Rederij Doeksen wint Shippax Award 2021

De jury prijst de Willem Barentsz als volgt:

“Met de ondiepe Waddenzee (UNESCO-werelderfgoed) als werkgebied, staat ecologische duurzaamheid centraal in het ontwerp van de 70,65 m lange en 17 m brede catamaran Willem Barentsz. Het schip wordt aangedreven door twee 1.492 kW MTU high-speed LNG-motoren die Veth azimuthing-thrusters aandrijven. In elke romp bevindt zich in een LNG-tank van 46 m³.

Als onderdeel van het hybride pakket heeft Willem Barentsz ook een Orcan warmteterugwinningssysteem, waarbij restwarmte wordt omgezet in mechanische kracht die wordt gebruikt om twee batterijpakketten op te laden die de boegschroeven aandrijven. Zonnepanelen leveren een deel van de hotelbelasting en andere energiebesparende maatregelen zijn onder meer thermopane ramen en het gebruik van restwarmte voor de verwarming van passagierssalons.

De compacte Willem Barentsz is niet alleen de beste en zuinigste ro-pax-veerboot in haar klasse die ooit is ontworpen voor de Waddenzee, maar is ook een echte boutique-veerboot met aantrekkelijke ontwerpelementen die typerend zijn voor het gebied waarin het schip actief is. Dankzij grote ramen die rond het salondek zijn gewikkeld, versmelt het hoofdpassagiersdek met het unieke zeelandschap.”

Wij feliciteren ook BMT Nigel Gee (nautisch ontwerp), Vripack (design interieur en exterieur), scheepswerf Strategic Marine, MTU / Rolls Royce (motoren), Orcan Energy (warmteterugwinning), MSN (LNG-systemen) en alle overige partijen waarmee wij hebben samengewerkt, en bedanken hen voor hun belangrijke bijdragen aan dit geweldige resultaat.

Shippax Awards worden sinds 1996 uitgereikt als onderscheiding voor bijzondere innovaties en exceptioneel design in de ferry-wereld. Rederij Doeksen werd eenmaal eerder vereerd met een award. In 2006 kreeg het ms Vlieland de ‘Shippax Award for Ferry Lounges’ toegekend. De nu bekroonde schepen werden allen opgeleverd tussen 1 januari en 31 december 2020.