Marineduikers oefenen op grote diepte in Noorse fjorden

AllesOkayAfdaling81MeterDiepte

Alles okay voor de afdaling naar 81 meter diepte. Foto: Ministerie van Defensie

Het deep search team van de Defensie Duikgroep traint op dit moment samen met de Noorse marine in de fjorden van Haakonsvern. Daar oefenen marineduikers diverse scenario’s tot de extreme diepte van 81 meter.

In de Noorse wateren houden de duikers verschillende oefeningen. Dat kan variëren van het ruimen van grondmijnen en het bergen van stoffelijke resten tot het opsporen van de zwarte doos van een in zee gestort vliegtuig.

Duiken tot 81 meter diepte
De duikers van het deep search team zijn speciaal getraind om mijnen op grote dieptes onschadelijk te maken. Tot 1996 waren marineduikers technisch niet in staat om dieper te duiken dan 55 meter. Door de introductie van speciale duikapparatuur (SIVA+) konden ze voortaan tot 81 meter afzakken.

Omdat dergelijke waterdieptes in Nederland niet voorkomen, traint het team tenminste één maal per jaar in het buitenland. De overige trainingen worden uitgevoerd in de duiksimulator Medusa en in ondieper water.

Samenwerking duikteams Nederland en Noorwegen
De diepduikteams van de Noorse en Nederlandse Marine trainen al vele jaren samen. Soms opereren ze zelfs als een gezamenlijk team. Zo verwijderde een Noors-Nederlands team vorig jaar op 70 meter diepte nog dieptebommen van het wrak van een Duits oorlogsschip.

Meer… Defensie