Maritieme ‘Oscars’  uitgereikt

Donderdag 6 november was de officiële kick-off van de Maritime Week. ’s Middags werd de eerste gastles verzorgd door Schout-bij-Nacht Ben Bekkering van de Nederlandse Marine en ’s avonds was het tijd voor alweer het negende Maritime Awards Gala. De vijf meest prestigieuze prijzen van de maritieme sector, de Wim Timmers Ontwerpersprijs, de Van Hengel-Spengler prijs, de Maritime Innovation Award, de KVNR Shipping Award en de KNVTS Schip van het Jaar prijs, werden uitgereikt in het Taets Arts and Event Park.

Het thema van de avond was ‘Welcome to the Movies’, waarbij de maritieme awards de rol van de Oscars hadden bemachtigd en de acts van de avond in het teken stonden van bekende films zoals James Bond.

Prijzenregen

Emiel Mobron is de winnaar van de Wim Timmers Ontwerpersprijs. Zijn onderzoek naar de meest optimale rompvorm voor een vrachtschip en de economische voordelen wanneer er gebruikt zou worden gemaakt van windvoortstuwing werd positief gewaardeerd door de juryleden. Guus van Fulpen, één van de Young Maritime Representatives, nam de Van Hengel-Spengler prijs mee naar huis. In zijn onderzoek ‘Op weg naar de more electric submarine’ onderzocht Van Fulpen de mogelijkheden van een elektrisch aangedreven onderzeeër.

Eén van de prijswinnaars had een wel heel bijzondere inspiratiebron. Het ontwerp van het AntiRoll stabilisatiesysteem van DMS Holland dat de Maritime Innovation Award won, was gebaseerd op de walvis. Testen wijzen uit dat het stabilisatiesysteem 50 tot 75 procent minder weerstand teweeg brengt in tegenstelling tot conventionele systemen. Dit heeft een positief effect op de snelheid en op het brandstofverbruik.

Schip van het jaar

Dit jaar werd ook de KVNR Shipping Award weer uitgereikt. Aeolus, Van Oord’s nieuwe offshore installatieschip, ging met de prijs aan de haal. Juryvoorzitter Tineke Netelenbos: “Een spectaculair schip waarbij grote stappen vooruit worden gezet in de Nederlandse offshore-industrie en wat ook internationaal spin-off kan hebben.”

De laatste prijs die uitgereikt werd, was de KNVTS Schip van het Jaar-prijs. Deze werd gewonnen door Damen, in samenwerking met de KNRM, gebouwde reddingsschip NH1816. Jaap Gelling, directeur High Speed Craft bij Damen noemde het winnen van deze prijs ‘de kers op de taart’. AK