Maritime Week 2021: een divers en aantrekkelijk programma

Morgen (zaterdag 30 oktober) gaat de jaarlijkse Maritime Week van start. Traditiegetrouw zet de maritieme wereld – verenigd in Nederland Maritiem Land – de schijnwerpers een week lang op alle facetten van de sector. Met een gevarieerd programma vragen de betrokken partijen aandacht voor de rol die ze spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals verduurzaming, digitalisering en de veranderende arbeidsmarkt. Tegelijkertijd benadrukken ze de aantrekkelijke carrièreperspectieven die ze te bieden hebben.

Het belang van de maritieme sector voor de Nederlandse samenleving blijkt uit het feit dat er dagelijks zo’n 285.000 mensen werkzaam zijn bij een krappe 21.000 bedrijven. Zij dragen samen een toegevoegde waarde van 24,7 miljard euro bij aan de Nederlandse economie en maatschappij. In verhouding is dit 3% van de Nederlandse beroepsbevolking en 3,1% van het bruto binnenlands product.

De sector heeft zichzelf ten doel gesteld om middels het Maritiem Masterplan een significante bijdrage te leveren aan de energietransitie en in te zetten op de transformatie naar een vrijwel emmisieloze en digitale maritieme sector met een sterke internationale concurrentiepositie.

Prestigieuze innovatieprijzen
Het Maritime Awards Gala op maandagavond staat in het teken van maritieme innovatiekracht. Gedurende de avond maken de juryvoorzitters bekend wie er naar huis gaat met de Maritime Designer Award, de Maritime Innovation Award, de KNVTS Schip van het Jaar Award, de KVNR Shipping Award en de RNLN Van Hengel-Spengler Award. Naast het uitreiken van deze prestigieuze prijzen is het gala de uitgelezen plek voor professionals, beleidsmakers en politici om te netwerken en de basis te leggen voor een duurzame maritieme toekomst.

Brede aandacht voor emmisieloos varen
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de maritieme sector. Veel van de innovatieprojecten houden zich hiermee bezig. Dit vertaalt zich in een groot aantal activiteiten over dit onderwerp tijdens de Maritime Week. Zo is er op maandag een webinar over het significant terugdringen van het brandstofverbruik van zeeschepen door de inzet van ‘Ventifoils’. Deze ‘vleugels’ werken als een zeil en ontlasten daarmee de reguliere voorstuwing op (fossiele) brandstof.

Daarnaast is het TU Delft Solar Boat Team de hele week lang op Europort aanwezig om tekst en uitleg te geven over hun streven om een door waterstof aangedreven boot te ontwerpen, bouwen en testen. Volgens deze bevlogen studenten is waterstof een kansrijke alternatieve brandstof die goed toepasbaar is op schepen van formaat die grote afstanden over open zee moeten afleggen. Vandaar de keuze om hun nieuwste boot niet meer op zonne-energie te laten varen.

Maritieme jongerenambassadeurs
Net zoals in andere sectoren staat de maritieme arbeidsmarkt onder druk. Er is grote behoefte aan ambitieuze en goed opgeleide maritieme talenten. Helaas is de sector voor veel mensen een onbekende wereld. Om hier verandering in te brengen vraagt Nederland Maritiem Land sinds jaar en dag enthousiaste maritieme studenten en jonge professionals om een jaar lang als jongerenambassadeur op te treden. Tijdens de openingsceremonie van Europort wordt bekendgemaakt wie deze rol voor het schooljaar 2021-2022 op zich zullen nemen.

Roadmap Smart Shipping
In Nederland zijn veel organisaties en bedrijven bezig met smart shipping en de ontwikkeling van autonome schepen. Op woensdag lanceert het Nederlands Forum Smart Shipping (SMASH!) de Roadmap Smart Shipping tijdens de masterclass Digital Growth Hacking op Europort.

Grootste maritieme vakbeurs van het jaar
Parallel aan de Maritime Week loopt de grootste internationale maritieme vakbeurs van het jaar. Naast een ijzersterke inhoudelijke programmering is Europort al decennia lang dé ontmoetingsplaats voor internationale maritieme professionals. Naast maar liefst twee NMT-paviljoens in de nieuwe Netherlands- branding is het gezamenlijke NMT/KVNR Ship Finance Pavilion nieuw deze editie. In dit paviljoen komen rederijen, scheepswerven en toeleveranciers meer te weten over scheepsfinanciering, fondsen en subsidies.

Ga voor het volledige programma naar Nederland Maritiem Land.