Maritieme wetswijzigingen per 1 januari

Per 1 januari 2017 moeten landen, waaronder Nederland, de zogeheten ‘Manila-wijzigingen’ op het Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafares (STCW)  uitvoeren. Wat betekent dit voor houders van een vaarbevoegdheidsbewijs (vbb)?

Geldig vaarbevoegdheidsbewijs
Je vbb voldoet aan de Manila-wijzigingen als de geldigheidsduur en de einddatum na 1 januari 2017 ligt. Ook studenten die in 2012-2013 of later zijn gestart aan een Nederlandse zeevaartopleiding voldoen aan de Manila-wijziging. Is jouw vbb afgegeven op basis van het ‘oude’ STCW-Verdrag (STCW-95)? Dan is het bewijs na 1 januari 2017 niet meer geldig. Om aan de Manila-wijzigingen te kunnen voldoen moeten voor bepaalde functies een bijscholingstraining worden gevolgd.

Cursus Hoogspanning
Houders van een vbb als werktuigkundige (WTK), engineer, hoofdwerktuigkundige (HWTK) of maritiem officier (marof) hebben tot 31 december de tijd om een bijscholingstraining in de hoogspanning te volgen om hun vbb te behouden. In de training leren zeevarenden elektrische gevaren herkennen, maken ze kennis met veiligheidsprocedures voor het werken met hoogspanning en voeren ze praktijkoefeningen uit op een generatorsimulator. De training is bedoeld om ongelukken met elektriciteit te voorkomen, de veiligheid aan boord van zeeschepen te verbeteren en zeelieden breder inzetbaar te maken. Op 1 januari 2017 moeten zij in het bezit zijn van de bijscholingstraining in de hoogspanning.

Electronic Chart Display Information Systems
Zeevarenden in de functie van maritiem officier, stuurman of kapitein dienen bij te scholen op het gebied van Electronic Chart Display Information Systems (ECDIS). ECDIS is een volledig geïntegreerd navigatiesysteem dat voldoet aan de regelgevingen van de IMO. Voor het gebruik van EDCIS is de nodige training vereist, zodat het systeem op de juiste manier wordt gebruikt. Ook hier geldt dat voor 1 januari 2017 deze cursus moet zijn uitgevoerd.

Lees meer over de Manila-wijzigingen in de aankomende Maritieme & Offshore Carrièrekrant, die in de tweede week van december verschijnt.