Modulair intrillen monopiles voor offshore windpark Riffgat Super Quad Kong: indrukwekkend en milieuvriendelijk

Half juni is APE Holland op de Noordzee nabij het Duitse Waddeneiland Borkum gestart met het intrillen van 30 stalenbuispalen (monopiles) waarop evenzoveel windmolens worden geïnstalleerd. Het intrillen gebeurt met de Super Quad Kong (SQK), een innovatief en modulair opgebouwd trilblok waarin vier APE trilblokken zijn gekoppeld aan vier hypermoderne powerpacks. Tezamen goed voor een gezamenlijk excentrisch moment van 920 kg-m leveren. Met het SQK trilblok is het mogelijk om monopiles op milieuvriendelijke wijze in een enkele procesgang ruim binnen de vereiste toleranties op de zeebodem te plaatsen.

Strenge milieuwetgeving
APE Holland is blij dat aannemer Seaway Heavy Lifting koos voor het intrillen. “Door het inzetten van onze innovatieve triltechniek kan worden voldaan aan de strenge milieuwetgeving die in Duitsland geldt,” zegt Martijn Kleine, sales manager bij APE Holland. “De schade aan het milieu door geluid en trillingen blijft binnen aanvaardbare grenzen.”
Bij de traditionele inheitechnieken met de gangbare hydraulische heihamers zou de geluidsoverlast van een dusdanig niveau zijn dat dit grote schade toebrengt aan het zeeleven. “Er zijn wel afdoende oplossingen aan te bieden om het geluid te reduceren, maar dat impliceert wel dat er dan toch altijd eerst getrild moet worden,“ aldus Kleine.
Vanuit de wens om helemaal geen heihamers in te hoeven zetten, ontwikkelde APE Holland de modulair opgebouwde triltechnieken. “Het geluidniveau van ons trilblok ligt vele malen lager dan dat van een traditioneel heiblok en het trilproces verloopt sneller dan inheien.”

Innovatief
De Super Quad Kong is speciaal ontwikkeld voor dit offshore windpark Riffgat op de Noordzee.
Kleine: “Bij de eerste monopiles was al duidelijk dat ons modulair opgebouwde trilblok voldoende power levert en indrukwekkende prestaties gaat neerzetten. Voor de eerste palen hoefden wij slechts 50% van het vermogen in te zetten. Met ons SQK trilblok kunnen wij monopiles in één enkele procesgang naar de gewenste diepte van 31 m trillen.”
In samenwerking met Peter Middendorp van Allnamics zijn de intril- en heibaarheidsanalyses gemaakt voor dit project. Kleine: “Met Allnamics hebben wij al eerder samengewerkt . Bijvoorbeeld bij het binnenhalen van een Chinees project waarvoor onze Octakong kon worden ingezet. De expertise van Middendorp zorgde ervoor dat bij ons, en nog belangrijker bij de klant zelf, al snel het vertrouwen groeide in de haalbaarheid van het inzetten van het SQK trilblok voor dit windmolenproject op de Noordzee.”

Laatste 10 m inheien
Dat bij het Riffgat project de laatste 10 m niet trillend mag worden uitgevoerd heeft een reden. Kleine: “De opdrachtgever wil voor het laatste deel een kalenderverslag ontvangen met daarin de zakkingen en dat kan alleen als daarvoor een traditioneel heiblok wordt ingezet.”
Na het intrillen tot 21 m diepte wordt het SQK trilblok van de buis gehaald en eerst het Noise Mitigation System (NMS) om de buis aangebracht. Daarna wordt het IHC S-1800 heiblok op de buis gezet.
Kleine: “Kwam de buis door ons trilblok in luttele seconden in beweging, bij het inheien van de laatste tien meter ging dit moeizamer. Voor de eerste 25 centimeter waren 100 slagen van 1200 kj nodig om de paal in beweging te krijgen. Daarna liep de kalender terug naar 25 klappen per 25 centimeter.”

Zwaargewichten
De monopiles voor het Riffgat windmolenproject wegen tussen de 480 en 720 ton per stuk. De buizen zijn 53 tot 70 m lang en hebben aan de bovenzijde een diameter van 4,7 m en bij de paalvoet 5,7 tot 6,5 m. De palen worden 35 tot 40 m de zeebodem ingetrild.
APE Holland sleepte de opdracht in de wacht dankzij een mooi referentieproject in China. Voor het aanleggen van twee kunstmatige eilanden in de vaste oeververbinding tussen Hongkong en Macau is de APE OctaKong ingezet. In deze mega vibrator werken maar liefst 8 trilblokken samen en daarmee zijn 130 stalenbuispalen met een lengte van 40 m zo´n 25 m de zeebodem ingetrild. De palen met een diameter van 22 m hadden een gewicht van 500 tot 650 ton. Het inbrengen van een paal nam nog geen 10 minuten in beslag.

Ervaring
APE Holland BV is de exclusieve leverancier in Europa en Rusland van APE trilblokken en powerpacks. Het zusterbedrijf CAPE Holland BV ontwerpt en produceert voor APE Holland de modulair opgebouwde systemen met meerdere trilblokken en powerpacks.
Beide bedrijven maken deel uit van de Cape Holland Group en hebben veel kennis en kunde in huis op het gebied van innovatieve triltechnieken.
“Wij zijn uniek in het koppelen van verschillende technieken, materieel en equipement die daardoor als een geheel kunnen worden ingezet,” zegt Martijn Kleine. “Onze ervaringen met de OctaKong in China gaf ons een voorsprong om de Super Quad Kong inclusief de benodigde mankracht te mogen leveren voor dit windmolenproject op de Noordzee. En een volgend project voor het intrillen van monopiles heeft zich al aangediend.”

Open dag 15 september
Tijdens de open dag die de Cape Holland Group op 15 september 2012 organiseert zal onder andere deze Super Quad Kong te bewonderen zijn.

Meer… APE Holland