Nederlamds team maakt verwachting waar bij WK optimist 2006

Het Nederlandse team maakte dit jaar de verwachting waar bij het WK Optimist in het Zuid-Amerikaanse Uruguay. De vijf kernploegjongens lieten zien dat ze onder leiding van coach Steven le Fèvre, zelf een succesvolle topzeiler en nog maar enkele jaren uit de Optimist, een flinke stap hadden gezet. De dertienjarige Jolbert van Dijk (Lelystad) behaalde met een 47ste plek het beste Nederlandse resultaat. Op maandag 8 januari 2007 pakte de Duitse Julian Autenrieth na een spannende eindstrijd de wereldtitel. Hij wist in de finale race zijn achterstand van twee punten op Griselda Khng (SIN) weg te poetsen. Het brons ging naar Edgar Diminich uit Ecuador. Bij het teamzeilen won Singapore de hoofdprijs en versloeg Nederland verrassend de regerende wereldkampioen Argentinië.

“Ik had gehoopt dat vier van de vijf jongens tussen plaats vijftig en honderd zou eindigden en dat is gelukt”, aldus coach Le Fèvre tevreden. De oranjeselectie startte de competitie goed, viel toen wat terug en nam vervolgens een eindspurt. Dat ze voorin mee kunnen komen, bewezen ze allemaal met enkele top vijftien resultaten. Guus Neeleman werd uiteindelijk 83ste overal, Cinco Adema 85ste, Maarten Dagelet 99ste en Hansebas Meijer 107de. Le Fèvre: “Jammer van de OCS-en. Alleen Guus had er geen.” Adema scoorde deze week zelfs twee te vroege starts. De kwalificatie voor het teamzeilen kwam als een grote opsteker, want het was al enige jaren geleden dat de Nederlanders mee mochten doen. Japan stopte de oranjeopmars pas in de kwartfinale voor de derde positie.

Eerlijk kampioenschap
Gedurende de eerste week van januari streden de 228 beste jongens en meisjes uit 50 landen om de wereldtitel van 2006. Aangezien de opening van het evenement op 31 december 2006 plaatsvond, gold het WK nog voor dat jaar. Het niveau was erg hoog. Vooral de Aziatische afvaardigingen waren sterk. Die worden het hele seizoen op een zeer professioneel niveau getraind door duur betaalde coaches. De kinderen uit Singapore behaalden stuk voor stuk de top vijftien. Alle vijftien geplande races werden bij zeer wisselende condities gezeild. Die varieerden van zwakke wind, sterke stroming en vlak water tot een stevige bries bij hoge golven. Dat maakt van Autenrieth een echte kampioen, die ook als zodanig werd onthaald in de haven van de Yacht Club Uruguayo. Van Dijk kwam daar gisteren met rooddoorlopen ogen aan de wal: “Ik heb zo’n gevoel dat ik wil winnen. Dan kan ik er niet zo goed tegen als daar een ander staat, maar ik ben toch wel tevreden over mijn eigen resultaat.” Vorig jaar eindigde hij nog als 142ste, dus boekte hij grote progressie. Van Dijk: “Ik heb veel geleerd en weet nu waar ik aan moet werken. Vooral aan de hoogte en aan het schakelen tussen die hoogte en snelheid.”

Ook Maarten Dagelet uit Alphen aan den Rijn verbeterde zich ten opzichte van het laatste WK, waar hij 150ste werd. “Ik heb het nu beter gedaan, ondanks de OCS en twee keer DNF (did not finish)”, reageerde Dagelet. Na twee dagen stond hij in de top twintig, maar op dinsdag kreeg hij in ruige omstandigheden de giek van een ander tegen zijn hoofd. Dat speelde hem twee races parten. Dagelet: “Ik vind dat ik wel goed heb gevaren, maar als het moest, ging het fout.” Dat Neeleman (Reeuwijk) zich kwalificeerde voor het kampioenschap kwam als een verrassing. Hij moest even warm draaien, maar groeide gedurende het evenement tot uiteindelijk tweede Nederlander. Na afloop stond er een redelijk tevreden glimlach op zijn gezicht. Zijn plaatsgenoot Cinco Adema was minder euforisch na zijn OCS in de allerlaatste race. Adema: “Ik ben niet blij met mijn einduitslag. De afgelopen dagen heb ik wel alles binnen de top twintig gevaren, maar daarvoor zat ik tussen de dertig en veertig. Er stonden toen moeilijke golven.” Hansebas Meijer (Oost Souburg) liet zich eveneens gematigd positief uit over zijn kampioenschap: “Mijn starts liepen helemaal niet en het was gewoon moeilijk zeilen. Het was bijna nooit hetzelfde.”

Bron: Wkteam2006, 09-01-2007;