Nederland daalt af van mainport tot periferie

DEN HAAG (ANP) – Nederland is van logistieke mainport afgedaald tot de periferie van Europa. Ons land kan weer concurrerend worden als  de ongebruikte capaciteit van het spoor en de kust- en binnenvaart  wordt benut. Dat concludeert de Raad voor Verkeer en Waterstaat in  een advies aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat.  Volgens N. Wijnolst van de raad is snelle actie geboden. 
,,Iedereen denkt dat Nederland er op logistiek gebied zo geweldig voorstaat, maar onze positie staat fors onder druk.” 


Steeds meer bedrijven mijden ons land door dichtslibbende  steden, volle wegen en beperkende regelgeving. ,,We hebben  driehonderd lokale overheden, die allemaal eigen regels stellen.  Daar kan toch niemand koek van bakken. In een casestudie hebben we  berekend dat een bedrijf als Albert Heijn 30 procent kan besparen  op de logistieke kosten”, aldus Wijnolst. 


Volgens de raad wordt onderschat dat de goederenindustrie zich steeds meer verplaatst naar Oost-Europa en buurlanden Belgie en Duitsland. Vanuit Brussel gaan ook miljardensubsidies naar grote infrastructurele projecten in Zuid-Europa. Wijnolst: ,,De locatiebeslissingen van bedrijven zijn veranderd. Ze zien Europa als een markt en gaan niet in de periferie zitten. Zeker niet als  die niet goed bereikbaar is.” 


De raad schrijft in het onlangs verschenen rapport dat het tij  te keren is als Nederland snel maatregelen neemt. Binnen vijf jaar  moet 10 procent lading van het wegverkeer naar de kust- en  binnenvaart en het spoor verhuizen. De distributiekosten voor het  binnenlands vervoer moeten met 20 procent omlaag. Verder moet  achterstallig onderhoud aan transportverbindingen snel worden  weggewerkt.

Bron: ANP – Waterland.net, 01-07-2003;