Nederland verbiedt ‘schatgraven’ op zee

  • binnenland

Nederland tekent het internationale UNESCO-verdrag voor het behoud van erfgoed en hoopt zo scheepswrakken en zeemanswrakken beter te beschermen. Dat zegt minister Jet Bussemaker (OCW) vandaag tegen EenVandaag. Deze VN-conventie moet ‘onderwatererfgoed’ wereldwijd behoeden voor schatjagers door internationale samenwerking.

Er zijn 400 Nederlandse scheepswrakken gelokaliseerd in de territoriale wateren. Voor de Nederlandse kust liggen talloze buitenlandse schepen op de zeebodem. In totaal liggen er 60.000 wrakken in de Nederlandse wateren. Door technologische ontwikkelingen kunnen bergers en schatgravers de eeuwenlang ongeschonden plekken op de zeebodem eenvoudiger bereiken.

,,We hebben zelf al veel vastgelegd in de Nederlandse erfgoedwet, maar nu gaat het om een UNESCO-verdrag’’, zegt Bussemaker. ,,Dat betekent dat je met elkaar uitspreekt dat ook datgene wat er onder water ligt niet zomaar door iedereen naar huis genomen mag worden om leuk thuis tentoon te stellen. Het zijn echt waardevolle plekken die bescherming verdienen.’’

Related news

List of related news articles