Nieuwe blusboot Zuid-Holland Zuid gedoopt

  • binnenland

Op donderdagochtend 12 februari werd onder grote belangstelling het nieuwe brandbestrijdingsvaartuig voor de brandweer Zuid-Holland Zuid gedoopt door Talitha Schutte, afdelingshoofd Operationele Zaken brandweer Zuid-Holland Zuid. De blusboot, die zo’n € 4 miljoen heeft gekost, dient als vervanging voor de vorige blusboot Zuid-Holland Zuid, die na 30 jaar trouwe dienst is afgeschreven.

Het schip werd ontworpen en gebouwd door scheepswerf De Haas Maassluis in nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en Bureau voor Scheepsbouw. Tijdens het ontwerp moest aan een aantal voorwaarden worden voldaan: het nieuwe brandbestrijdingsvaartuig moest kleiner en lichter dan het vorige worden met meer capaciteit, hogere snelheid (39 km/uur) en beperkte emissie en bovendien geluidsarm, energiezuinig en duurzaam zijn.

Govert de Haas, directeur van De Haas Maassluis, zei vereerd te zijn dat zijn bedrijf de opdracht heeft mogen uitvoeren: “De lat lag hoog, we hebben een innovatief, compact vaartuig ontwikkeld en gebouwd met geavanceerde systemen. Het was een uitdaging, want het is het eerste vaartuig in deze uitvoering.” Anton Slofstra, directeur van de brandweer Zuid-Holland Zuid, dankte De Haas Maassluis voor de fijne samenwerking en zei dat de werf “een puik stuk werk heeft geleverd”. Naar verwachting zal de Zuid-Holland Zuid zo’n tien tot twaalf jaar per jaar in functionaliteit ingezet worden.

Gail van den Hanenberg, Navingo 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten