Nieuwe kansen voor visserijsector door een innovatief Vlaams aquacultuurbeleid

In de overgang naar een meer duurzame visserij brengt de hervorming van het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid nieuwe maatregelen mee, zoals de aanlandverplichting of vangstbeperking, die een stevige impact zullen hebben op de bestaande werkmethodes in onze visserijsector. Deze hervorming brengt daarnaast echter kansen mee voor de ontwikkeling van een sterk, innovatief Vlaams aquacultuurbeleid. “Gezien de aanwezige kennis en het hoogstaand wetenschappelijk onderzoek kan een goed uitgebouwde aquacultuuromgeving een nieuwe impuls geven aan de visserijsector”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Danielle Godderis-T’Jonck (N-VA).

Onder aquacultuur verstaan we het kunstmatig kweken op land als in zee van zowel planten, vissen, schaal- en schelpdieren voor de handel. In haar beleidsbrief 2012-2013 uitte de Europese Commissie de vrees dat Europa op vlak van aquacultuurproductie – momenteel gaat het over 2% van de wereldproductie – de boot dreigde te missen in een alsmaar groeiende wereldmarkt. Om hieraan te verhelpen werden de lidstaten opgelegd om tegen 2014 een nationaal strategisch meerjarenplan op te stellen. Naar aanleiding hiervan werd bevoegd minister-president Peeters in de commissie landbouw en visserij gevraagd naar een stand van zaken in de beleidsaanpak van het Vlaams onderdeel van dit plan.

In zijn antwoord gaf de minister mee dat de stuurgroep van het Vlaams Aquacultuurplatform, waarin alle betrokken actoren binnen de sector verzameld zitten, de opdracht heeft gekregen om, naast adviesverstrekking en het bevorderen van innovatie en productie, ook een bijdrage te leveren voor het ontwerpen van beleidsplannen. Daarenboven wordt de rol van het platform als aanspreekpunt voor informatie en als beheerder van een netwerk waarbinnen actoren elkaar kunnen ontmoeten met betrekking tot specifieke thema’s ook als haar kerntaak beschouwd.

Toch erkent de minister dat er nog heel wat knelpunten liggen qua ruimtelijke ordening en milieuwetgeving voor de inpassing van aquacultuurinrichtingen zowel op land als in zee. Daarvoor werd binnen het platform een specifieke werkgroep Wetgeving opgericht die de bestaande knelpunten moet oplijsten en oplossingen dient voor te stellen. In het recent opgestelde federaal maritiem ruimtelijk plan werd alvast, in overleg met Vlaanderen, ruimte gemaakt voor de ontwikkeling van duurzame aquacultuuractiviteiten.

Danielle Godderis-T’Jonck: “Aquacultuur kan de brug vormen tussen overbevissing, die almaar afnemende visbestanden als gevolg heeft, en de toenemende visconsumptie. Gezien de aanwezige kennis en het wetenschappelijk aquacultuurgericht onderzoek op hoog niveau in Vlaanderen, ligt hier een unieke uitdaging om ons als regio te profileren en de aanwezige kansen te benutten qua productie, groei en tewerkstelling.”

Meer… NVA