Nieuwe megacarrier ‘Xin Hui Yang’ komt zaterdag aan in Rotterdam

Zaterdag 4 augustus komt de nieuwe VLCC (very large crude carrier) ‘Xin Hui Yang’ van de Chinese rederij Cosco Shipping aan in Rotterdam geladen met diesel rond 18:00 uur. Het is haar maiden trip vanuit Fujairah, Verenigde Arabische Emiraten. Het schip is 332,67 meter lang en 60 meter breed. Dit is de derde VLCC voor Cosco Shipping.  

Europa produceert jaarlijks 40 miljoen ton diesel te weinig en haalt de rest uit landen als Rusland, Verenigde Emiraten, Verenigde Staten en Indië. In Rotterdam wordt jaarlijks 16 miljoen ton diesel overgeslagen.


View on Twitter.

Geen olie maar diesel op maiden trip  
Het gebeurt vaker dat nieuwe VLCC’s op hun ‘maiden trip’ geen ruwe olie maar diesel vervoeren. De afgelopen maanden voeren vier nieuwe VLCC’s van Azië naar Europa met diesel aan boord. De Xin Hui Yang is de eerste die met een volle bak in Rotterdam arriveert. De DHT Stallion was er ongeveer twee weken geleden na een deel boord-boord op Southwold gelost te hebben. De Maran Aphrodite heeft uiteindelijk in Malta en Marseille gelost. De New Eminence ligt al een hele tijd bij Lomé (West-Afrika) te wachten op een bestemming.

Wanneer de VLCC’s eenmaal ruwe olie vervoeren, zijn ze niet langer inzetbaar voor diesel. Normaliter komt diesel in veel kleinere hoeveelheden naar Rotterdam. Rusland is bijvoorbeeld een belangrijke leverancier, maar de olietankers moeten het ondiepe Skagerak passeren en kunnen daardoor maximaal 100.000 ton vervoeren.