Nog een substation onderweg naar Walney offshore windpark

Op 31 maart is het tweede offshore substation (onderstation) vertrokken richting het Walney Offshore Windpark in de Ierse zee. Het gevaarte vertrok vroeg in de ochtend vanaf de werf van Engie Fabricom in Hoboken. Eerder deze maand vertrok het eerste substation voor Walney en het tweede substation voor Race Bank vanaf de werf in Hoboken.

Dit is het derde substation dat deze maand de werf van Engie Fabricom verlaat. Het gevaarte is 35 meter hoog en heeft een gewicht van 2900 ton. Naast het substation is ook de jacket fundering van 48 meter hoog vertrokken.

Zoveel substations in een korte tijd is uitzonderlijk
De jacket is volledig gemonteerd op de Iemants werf in Vlissingen en kwam eerder deze maand naar Hoboken. Toen zijn ook de Race Bank 1 (5 maart) en Walney 3 (18 maart) vertrokken. Het is uitzonderlijk dat zoveel substations in zo’n korte periode de werf verlaten.

Groene stroom voor 600.000 huishoudens in Groot-Brittannië in 2018
Het Walney offshore windpark igt in de Ierse zee op 19 kilometer uit de kust van Cumbria en bestaat op dit moment uit twee substations. Met de twee nieuwe substations wordt het Walney offshore windpark de grootste van Europa. Het park gaat aan 600.000 huishoudens in Groot- Brittannië groene stroom leveren. De uitbreiding van het park wordt in 2018 in gebruik genomen.