Noors tall ship ‘Christian Radich’ in Harlingen

Afgelopen vrijdag 1 april is het Noorse Tall Ship ‘Christian Radich’ de haven van Harlingen binnenlopen. De ‘Christian Radich’ is een goede kanshebber van de Tall Ship Races in 2018. 

Als voorproefje voor wat de Tall Ships Races in 2018 zal bieden wordt de ‘Christian Radich’ opengesteld zijn voor publiek a.s. zaterdag 9 april. U kunt dan het schip bewonderen op haar ligplaats in het Dok te Harlingen tijdens de 25e Harlinger Vlootdag, de jaarlijkse opening van het bruine Zeilvaart seizoen.

Het Noorse Tall Ship ‘Christian Radich’ is een indrukwekkende ‘Windjammer’ gebouwd in 1937. Bekend van onder andere de film ‘Windjammer’ uit 1958 en de televisieserie ‘The Onedin’ deed dit schip met name dienst als schoolschip voor de Noorse jeugd, met uitzondering van de Tweede wereldoorlog. Het schip is 58,88m lang en heeft 3 masten, met in iedere mast 5 ra’s. Een vaste bemanning van ca. 20 personen en ruimte voor 80 trainees.

Momenteel zijn 64 Noorse zeevaartleerlingen aan boord van de Radich, die hun vaarbevoegdheid halen door enkele maanden over de wereldzeeën te zwerven. Een 30-tal Noorse leerlingen zullen plaats maken voor 3e klas VMBO leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen. Zij zullen het ‘reilen en zeilen’ van dit schip opdoen tijdens een zeiltocht van 4 dagen. De Noorse leerlingen wonen tijdens die dagen in Harlingen en krijgen op hun beurt les op de Maritieme Academie Harlingen. Na deze 4 dagen wisselt de bemanning en zal de andere helft van de Noorse en Harlinger leerlingen eenzelfde programma volgen als hun voorgangers, waarna de ‘Christian Radich’ op vrijdag 8 april terug zal keren van zee en haar ligplaats inneemt in het Dok van Harlingen.

Meer.. Harlinger Vlootdag