Onderhoud ‘De Groene Draeck’ 1,5 miljoen

De Volkskrant schrijft op dinsdag 1 maart dat zij vertrouwelijke documenten heeft ingezien van de ministeries van Defensie en Algemene Zaken na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. In 11 jaar tijd is er zo’n 1,5 miljoen euro aan het onderhoud aan De Groene Draeck uitgegeven.

Volgens een scheepsexpert die door Defensie is ingehuurd komt dit door de manier van werken van het Marinebedrijf, die het onderhoud uitvoert voor het jacht op de marinewerf in Den Helder. De Groene Draeck wordt onderhouden alsof het een oorlogsschip is terwijl het een plezierjacht is die niet vaak gebruikt wordt. De Perkins-dieselmotor wordt elke vijf jaar uitgebouwd, gereviseerd en weer ingebouwd. De motor draait hooguit honderd uur per jaar. Tien managers vergaderen per drie weken over het onderhoud van het schip. Een van de grootste kostenpost is het jaarlijks terugkerende schilderwerk, in 2014 is daar 70 duizend euro aan uitgegeven.

Opmerkelijk is dat Kersten Experts uit Enkhuizen heeft geconcludeerd dat niet al het juiste onderhoud is gepleegd en zelfs onvoldoende is geweest op specifieke onderdelen. De Groene Draeck is geen standaard lemsteraak en heeft nauwkeurig onderhoud nodig.

De Groene Draeck is een lemsteraak van 15 meter die Prinses Beatrix heeft gekregen van het Nederlandse volk in 1957 op haar 18e verjaardag.

Meer… Volkskrant